Den så kallade Country Orange Drink är äntligen på väg.
I en tid då cola och andra sockerhaltiga kolsyrade drycker var populära, är det ett hälsosammare alternativ som lätt väljs av både barn och vuxna.
Ett hälsosamt alternativ till Cola med utmärkt smak
Se vilka effekter det har på vår kropp. Portalen newsy.gotujmy ger råd hur du själv kan förbereda den hemma!.
Den är ljusbrun till färgen och smaken är en unik kombination av sött, surt och salt. .
Det har producerats sedan urminnes tider, det mäts i århundraden.Och förhoppningsvis hade alla möjlighet att prova denna delikatess minst en gång i livet.
Dess bas är bröd, jäst och socker..
Hur påverkar jäst kroppen?
Det skulle inte vara en överdrift att säga att kvass, d.v.s. lantorangead, förmodligen är det hälsosammaste alternativet bland kolsyrade drycker..
Den släcker törsten, återfuktar och har hälsofrämjande egenskaper..
Det visar sig att denna typ av dryck innehåller värdefulla vitaminer och element för kroppen , såsom vitamin C och E och B-vitaminer, samt zink, mangan och selen.
Jäst är en verklig fördel för immunförsvaret och matsmältningssystemet..
Det återställer tarmens bakterieflora, hjälper med flatulens, hyperaciditet, diarré och förstoppning..
Det hjälper till att minska det så kallade onda kolesterolet och även ökar ämnesomsättningen..
Vilket betyder att det är din allierade i kampen för den perfekta figuren..
Historien om kvass
Medan colas historia är lite över 100 år gammal, går kvassens ursprung mycket längre tillbaka..
Det första historiska omnämnandet av denna ganska ovanliga dryck registrerades i den gamla ryska krönikan av Nestor från 1100-talet.århundradet, det vill säga mer än 800 år sedan..
Enligt uppteckningar från denna krönika skulle surdeg och honung delas ut till folket i Kiev i samband med dopet av Vladimir, Rysslands härskare, som förde kristendomen till dessa länder.
Och så fortskred kvassens historia långsamt tills den nådde den 20:eoch den 21:a.århundrade..
Denna dryck är fortfarande extremt populär i den ortodoxa världen och mer allmänt i det forna Sovjetunionens värld..
Före kriget dracks det även i Slovakien, men med tiden började det ge vika för andra söta drycker som svämmade över marknaden..
Kvass upplever just nu ytterligare en våg av popularitet.
Han får en andra ungdom trenden med hälsosammare kost.
Tack vare det kan du fortfarande köpa det idag i större stormarknader och butiker..
Ett annat alternativ är att förbereda kvass hemma..
Receptet på den så kallade country orangeaden i hemmaversionen hittar du nedan.
Recept på hemmagjord kvass
Ingredienser:
30 dkg fullkornsbröd.
2,5 liter vatten.
0,5 koppar socker eller äkta honung.
25 dkg jäst.
valfritt: en näve russin.
Beredningsmetod:
Koka upp vatten i en kastrull och värm ugnen..
Skär brödet i tärningar och sätt in det i ugnen.
Grädda tills de är gyllene.
Lägg det kylda brödet i en skål och täck med varmt vatten (som du kokade tidigare).
Ställ åt sidan i ca 3 timmar..
I ljummet vatten lös upp jäst och socker..
Tillsätt till det blötlagda brödet och vattnet..
Vi blandar och låter det stå i ytterligare 24 timmar. .
Efter denna tid sila blandningen och häll den i steriliserade glas eller flaskor så att den upptar ¾ av deras höjd.
Släpp några russin. i varje.
Förseglade flaskor låt stå på en sval plats i 3 dagar (kan explodera om de får stå).
Kvass beredd på detta sätt kan förvaras i kylen i upp till en månad..
smaklig måltid!