HomeUncategorizedÄNTLIGEN vet jag hur man gör en stekpanna UTAN SMÖR och olja:...

ÄNTLIGEN vet jag hur man gör en stekpanna UTAN SMÖR och olja: Detta är hälsosammare och till och med godare!

Wok är en oumbärlig ingrediens i köket, som används särskilt för att tjockna olika rätter som såser, soppor eller tillbehör.

Dess huvudsakliga roll är att uppnå önskad konsistens på maten , samtidigt som den också tillför en subtil smak.

Med en roux kan rätter bli tjockare och krämigare utan att man behöver tillsätta stora mängder grädde eller andra förtjockningsmedel.

Traditionellt görs en roux med mjöl och fett (smör eller olja), men den kan också göras utan fett med detta recept från smakosze, vilket gör den till ett hälsosammare alternativ.

Stekningen gör att rätterna inte bara blir godare utan också mer visuellt tilltalande, med en slät och delikat konsistens.

Hur förbereder man en stek utan överflödigt fett?

Wok är en viktig ingrediens i många såser och soppor, och dess huvudsakliga funktion är att tjockna maten.

Trots att stekning är viktigt för att uppnå rätt konsistens stöter vi ofta på problemet med dess höga fetthalt, som orsakas av närvaron av smör eller olja..

Nu finns det dock ett sätt att tillaga en god roux utan onödigt fett.

Varje kock vet att när såsen är för tunn eller soppan inte når önskad tjocklek, en roux är den perfekta lösningen..

Den är relativt enkel att tillaga och tar bara några minuter..

Men på grund av smör- eller oljeinnehållet kan rouxen vara för fet , vilket inte alltid är välkommet, särskilt om vi försöker hålla kosten så hälsosam som möjligt.

Alternativ till smör och olja

Lyckligtvis finns det ett sätt att göra en stek utan att använda smör och olja..

Bara byt ut fettet mot buljong..

Detta trick minskar inte bara mängden fett i maten, utan ger också en rikare smak till maträtten.

Buljongen kan vara kött , men grönsaksbuljong fungerar lika bra.

Det bästa är om du gör buljongen hemma , men du kan också använda en färdig produkt från butiken.

Förfarandet för att förbereda en fettfri roux

Du behöver bara två ingredienser för att förbereda rouxen: mjöl och buljong.

Det viktiga är att hålla ett 1:1-förhållande , det vill säga lika stora mängder mjöl och buljong.

Stek först mjölet i en torr stekpanna eller gryta tills det är gyllene..

Tillsätt sedan gradvis den kalla buljongen och rör om blandningen hela tiden så att det inte bildas klumpar.

Resultatet är en mör och tjock stek som är lika effektiv som den traditionella versionen, men utan det extra fettet.

Det här alternativet är en bra lösning för alla som försöker begränsa sitt fettintag utan att avstå från god mat..

En buljonglagad wok är inte bara hälsosammare, utan ger också en rikare smak till rätterna.

Prova och se själv.

Hur man förtjockar såsen utan mjöl?

Mjöl är ett utmärkt förtjockningsmedel, men det ger inte mycket näringsvärde och ökar kraftigt kaloriinnehållet i maträtten.

Så att byta ut den mot något annat kan vara en riktigt bra idé.

Men vilken råvara ska man välja?

Det finns flera alternativ och det beror helt enkelt på vilken typ av mat du ska tillaga.

Om du gör en sås eller en tjock soppa med färska eller frysta grönsaker är ett sätt att kringgå mjölet att helt enkelt mixa några av grönsakerna efter att de har kokats .

Rör sedan ner den mixade grönsaksblandningen i soppan och detta kommer att ge dig den perfekta konsistensen .

Det är idealiskt om grönsakerna också innehåller potatis .

Tack vare sitt stärkelseinnehåll tjocknar den såsen eller soppan perfekt.

Du kan också använda den i rått tillstånd genom att riva den på det finaste rivjärnet , tillsätta den i rätten före tillagningen och sedan bara sjuda den kort i några minuter under omrörning .

Förutom potatis är morötter, linser, persilja eller squash också bra förtjockningsmedel .

De kan ge en fin krämig konsistens till såsen, och du behöver inte begränsa dig till bara en av dessa ingredienser utan du kan gärna kombinera dem.

För att tjockna soppan är det värt att använda till exempel ärt-, bön- eller kikärtsmjöl istället för det klassiska vita mjölet .

Det är ett hälsosammare alternativ som ger massor av näringsämnen, men återigen, se upp för det högre kaloriinnehållet.

För att skapa en krämig sås tillsätts naturligtvis grädde eller yoghurt.

När du tillsätter dessa mejeriprodukter måste du dock vara försiktig så att såsen inte koagulerar.

I stället för att tillsätta det till den heta såsen på en gång, ta lite av såsen från grytan till en liten skål, införliva grädden eller yoghurten och tillsätt sedan gradvis blandningen med en visp. .

Du kan också förtjocka vissa rätter med havregryn.

Men istället för klassiska flingor, välj fina flingor .

Malda linfrön kan också användas för att tjockna såsen, men tänk på att såsen i så fall kan få en gelatinös konsistens.

Prova något av dessa sätt att förtjocka såsen och du kommer att se att resultatet blir perfekt. .

Bon appetit!

Bon appetit!

Erik
Erik
Hej, jag heter Erik, och jag har över 10 års erfarenhet inom stålkonstruktion och montering. Min passion för hållbara och effektiva lösningar driver mig att ständigt förbättra våra tjänster på Ziggma Industriservice AB. Genom dessa artiklar delar jag med mig av insikter och tips för att hjälpa dig förstå vår bransch bättre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Det mest effektiva sättet att slå en FEBER SNABBT!

Effektiva kämpar mot feber finns också i naturen och att hitta dem på apoteket borde inte vara något problem.Du kan använda dessa huskurer som...

Denna citronglass har blivit en absolut HIT: Det enklaste receptet någonsin!

Vi erbjuder dig ett recept på världens mest utsökta citronglass som bara tar 5 minuter att tillaga.En favoritgodis för alla åldrar som är perfekt...

Ibland bör du sätta en disksvamp i mikron

Många av oss använder svampar för att diska dagligen, men få inser de faror som detta oansenliga verktyg kan utgöra om det inte...

Använder du en mikrofiberduk? Undvik 3 platser som eld.Fatala konsekvenser

2024-09-04 (Foto: Privatarkiv). Mikrofiberdukar är ett viktigt och något 'magiskt' rengöringsverktyg för hushållen.Anses av många vara multifunktionell och klarar av att hantera vilket lager...

Senaste kommentarerna