Var ska potatis förvaras? Är kylskåpet det bästa valet? Förutom att de mjuknar och skrumpnar kan knölarna även förvandlas till en tickande bomb.Det var åtminstone vad man antog länge.Vad har den senaste forskningen visat?.
De flesta av oss förvarar potatis hemma eller i skafferiet, men det visar sig att inte alla gör rätt.Brittiska nutritionister betonar att lagringsplatsen är avgörande för potatisens kvalitet.
Är det okej att förvara potatis i kylen?
Storbritanniens The Food Standards Agency (den statliga myndigheten som ansvarar för att skydda folkhälsan i förhållande till mat) krävde för flera år sedan att rå, oskalad potatis inte skulle förvaras i kylskåp.Varför?
Eftersom potatis förvarad under 6°C troddes producera mer socker.Och dessa i sin tur när bakning eller stekning av potatis skulle kombineras och bilda det neurotoxiska ämnet akrylamid, som i stora mängder kan skada nervsystemet, störa ämnesomsättningen och till och med bidra till utvecklingen av cancer.
Senare studier visade dock att att förvara potatis i kylen ökar inte risken för akrylamidbildning nämnvärt jämfört med att förvara den på en sval, mörk plats..
Hur man förvarar potatis korrekt?
Den optimala temperaturen för förvaring av potatis är 7 till 10 °C. De bör förvaras på ett mörkt ställe för att vara säkra att äta och behålla sitt näringsvärde. I hemmiljön är en källare eller skafferi idealisk för detta ändamål.
För hög temperatur gör att potatisen spirar eller ruttnar.Luftfuktigheten bör vara måttlig, cirka 80 – 90% (är det för torrt kan potatisen torka ut och skrumpna och är den för blöt kan den mögla).Dessutom bör tillgången av solljus till potatis begränsas till ett minimum.