Med en mikrovågsugn kan du värma mat snabbt och bekvämt samtidigt som den tar mycket mindre plats än en traditionell spis. Dessutom kan du laga mat i den också eftersom den har ett stort urval av program. Dessutom kan du laga mat i den också, eftersom den har ett stort urval av program. Men är sådan mat verkligen bra och hälsosam för oss? En välkänd nutritionist har kommenterat denna fråga.
Till att börja med bör det noteras att mikrovågsugnen främst är förknippad med uppvärmning av färdigmat.Dessa är vanligtvis högprocessade produkter som har lågt näringsvärde men hög halt av fett, salt eller socker.Dessa produkter är inte hälsosamma, men mikrovågsugnen har inget med det att göra.De är lika skadliga för våra kroppar när de värms upp i ugnen.
Men du kanske har stött på teorin att livsmedel som värms i mikrovågsugn förlorar sina egenskaper och blir värdelösa.Hur mycket sanning ligger det i detta? Näringsfysiologen Hanna Stolinsky medger att det finns ett problem med mikrovågsugnen.Men det gäller inte själva apparaten.
– Är mikrovågsugnen en fullständig ondska? – frågar experten.
Jag vet inte varför mikrovågsugnen uppfattas så negativt.Det är förstås bara ännu en myt som vi tror på genom att läsa nonsens på Internet – påpekar hon.
Den enda nackdelen är att smaken kan bli lite sämre, men det är en individuell fråga, liksom att uppvärmningen blir ojämn eftersom vattenmolekylerna fördelas olika i produkten, vilket är anledningen till att de flesta mikrovågsugnar har roterande plattor.– förklarar Hanna Stolińska och medger att hon själv använder en mikrovågsugn.
Det enda problemet med att värma mat på det här sättet är inte mikrovågorna i sig, utan något helt annat som många kanske inte är medvetna om.Det handlar om… de redskap vi använder.
Problemet är vad vi värmer den i.Ofta köksredskap av plast – det är redan en massaker!!! – varnar nutritionisten och rekommenderar att man bara använder glas- eller keramikbehållare.Naturligtvis bara de som kan värmas i mikrovågsugnen.
Hanna Stolinsky sammanfattar mikrovågsugn i fem punkter:.
- Mikrovågsugnen får vattenmolekylerna att vibrera och alstra värme.
- Fotonerna har mycket låg energi och strålningen har mycket låg frekvens.
- Mat som inte bestrålas är inte cancerframkallande eller radioaktiv.
- Samma förändringar sker i livsmedel som vid all värmebehandling.
- Mikrovågsugnen är säker när den används och drivs på rätt sätt.
Kommentarerna från internetanvändarna är delade.Vissa använder mikrovågsugnen och tycker mycket om den, medan andra föredrar traditionella sätt att värma mat.