Vad vore sommaren utan fylliga hallon? Det går inte att förneka deras fantastiska smak, söta doft och lockande färg.Men det är inte alla som känner till denna frukts långa historia.Det visar sig att hallon är en av de äldsta växterna som mänskligheten känner till.Den har använts i århundraden för mat och medicinska ändamål.Och bara det borde vara en anledning att äta hallon så ofta som möjligt.
Hallon har länge värderats för sina hälsofrämjande egenskaper.Redan antikens människor beredde hallonsaft för att hjälpa mot kroppsliga infektioner och neuroser.I vår folktradition ansågs hallon vara ett botemedel som hjälper till med anemi.Nuförtiden används hallonsirap ofta mot förkylningar, men det är viktigt att veta att denna frukt har ett mycket bredare spektrum av åtgärder.
Varför äta hallon?
Hallon är en frukt som kännetecknas av sin rikedom på olika näringsämnen.Den innehåller framför allt sockerarter, pektin och organiska syror som salicylsyra, äppelsyra och citronsyra. Hallon är också en rik källa till vitaminer, bland annat B-vitaminer samt vitamin C och E. Dessutom är frukten en rik källa till många mineraler som kalcium, magnesium, järn och kalium.
Inte bara frukterna av hallon, utan också bladen på dessa växter är värdefulla för vår organism.De är rika på mineralsalter, organiska syror, flavonoider och hartsartade föreningar och tanniner. Krossade hallonblommor har använts som ett naturligt botemedel mot svullna och varfyllda ögon. Vattnet som bildades genom att koka hallonblad användes i sin tur för att tvätta drabbade hudområden.
På grund av närvaron av salicylsyra och bensoesyra betraktas hallon som en naturlig aspirin. Frukten har antiinflammatoriska, febernedsättande, antibakteriella och antivirala egenskaper.Hallonsirap eller juice har länge uppskattats för sina hälso- och immunförsvarshöjande egenskaper och tillreds ofta som huskur mot olika åkommor som förkylning och influensa.Hallon har också förmågan att sänka blodtrycket, vilket är anledningen till att de rekommenderas för personer som lider av högt blodtryck och andra hjärt-kärlsjukdomar.
Hallon och viktminskning
Hallon har förmågan att stimulera kroppens avgiftningsprocess och påskynda matsmältningen.På grund av detta förhindrar de förstoppning och uppblåsthet.Dessutom tyder forskning på att äta hallon kan hjälpa till att bränna kroppsfett, vilket är möjligt på grund av närvaron av hallonketon i dem.
Andra studier tyder på en gynnsam effekt på lipolysen (nedbrytningen av triglycerider i fettvävnad) och utsöndringen av adiponektin, som påverkar ett antal metaboliska processer, inklusive de som är relaterade till glukos- och fettsyrametabolism,“ “ säger National Center for Nutrition Education.
Samtidigt understryker National Center for Nutrition Education att det fortfarande finns för lite forskning för att betrakta hallonketon som ett effektivt vapen i kampen mot övervikt och fetma.