De ser obetydliga ut och delar egenskaper med havregryn.Kli kan effektivt hjälpa dig att gå ner i vikt och få dig att må bättre, men de bär också med sig en mängd andra hälsofördelar som kommer att vara till nytta för mer än bara bantning.
Kli och havregryn har mycket gemensamt.Kli är det yttre lagret av spannmål som bildar flingor och som bildas när spannmål som vete, havre, råg eller spelt mals.Kli ansågs en gång vara avfall, men värderas nu för sina hälsoegenskaper.De innehåller enorma mängder fibrer, mineraler och vitaminer som är koncentrerade i denna yttre del av kornet.
Varför äta kli?
Du kan enkelt hitta olika typer av kli i butiken.De mest populära är vete, havre och råg.De innehåller alla fiber, men skiljer sig åt i sammansättning och egenskaper. Vetekli är det fiberrikaste, så det är perfekt för dem som går på diet. Havrekli har mindre fibrer, men ger värdefull linolsyra.Rågkli är å andra sidan rikt på kalium och magnesium, som är bra för hjärtat och hjälper till att reglera blodtrycket.
Fibrer spelar en nyckelroll i kampen mot fetma Nutritionister rekommenderar produkter som är rika på denna ingrediens, och kli, särskilt vetekli, är en utmärkt källa till det.Fiber från kli gör att mättnadskänslan varar längre, vilket minskar lusten att småäta mellan måltiderna.
Dessutom har kli en positiv effekt på ämnesomsättningen och gynnar även tarmarna, vilket kan minska risken för tjocktarmscancer. De främjar utvecklingen av gynnsam tarmmikroflora och hjälper till att reglera blodsockernivån. Om du har problem med högt kolesterol kan det vara mycket fördelaktigt att inkludera kli i din kost.
Användning av kli i köket.Hur man äter kli?
När du vänjer dig vid smaken av kli kommer du att se att de har många användningsområden i köket.Deras värdefulla egenskaper går inte förlorade även vid matlagning eller bakning.(Du kan rosta dem i en stekpanna och lägga dem i sallader eller i sallader, krämiga soppor och till och med använda dem i söta bakverk som havrekakor eller i bröd). De är också goda i vegetariska biffar, potatispannkakor och kan användas som topping på kött- eller grönsaksbiffar.De passar också bra att strö på müsli.
Viktigt att notera är dock att fibrerna i kli är ett ämne som binder stora mängder vatten, så det är viktigt att öka vätskeintaget (minst 1,5-2 liter per dag) om man får i sig mer fibrer i kosten, t.ex. i form av kli. Fibrerna i kli behöver en vattnig miljö för att fungera.Annars kan dess effekter vara kontraproduktiva i form av förstoppning. Hur mycket kli ska man äta per dag? Om kli inte har ingått i din kost tidigare, börja med en liten mängd på 2 till 3 teskedar per dag för att förhindra buksmärta.