Har du vitlök i din trädgård?
Hemgjord vitlök är det bästa.
Mycket beror dock på hur du förvarar den efter skörd. .
Om du förvarar vitlök dåligt, tappar klyftorna sin karakteristiska smak och lukt och torkar ut..
Denna metod gör vitlök perfekt i många månader..
Vitlök anses vara en av de hälsosammaste grönsakerna.
Det används i många rätter och såser, så en förråd av det hemma. behövs alltid.
Den du odlar själv är den mest värdefulla, men du måste se till att den förvaras på rätt sätt..
Redo att skörda
Datumet för skörd av vitlök beror på sorten av denna grönsak..
Vädret har också stor inverkan på det. .
I år har växtligheten accelererat och allt händer snabbare..
Därför är det svårt att bestämma det exakta datumet när vitlök ska grävas upp. .
Du bara måste titta på honom. .
När hälften av kryddnejlikan är torkad och gulnad är de återstående blomskotten raka, det betyder att vitlöken snart är redo att skördas..
Men innan du börjar skörda vitlök måste du förbereda den.
Ungefär två veckor innan den planerade lökskörden sluta vattna vitlöken..
Huvudena kommer då inte utsättas för röta och tål bättre lång lagring.
Samtidigt binder vitlöksklyftorna , tack vare detta kommer växten att utveckla sina underjordiska delar bättre.
Detta kommer att göra huvudena större och starkare..
Traditionell fläta
När vitlökshuvudena är stora och kompakta är vitlöken redo att skördas.
Efter att ha grävt den sprid ut på en solig plats , vid dåligt väder i ett torrt och luftigt rum..
Huvudena måste rensas från jord och hängas upp för ytterligare torkning..
Efter cirka tre veckor ska vitlöken vara väl torkad och redo för vidare lagring. .
Hur gör man det?
Det finns fortfarande inget bättre än det traditionella, hundra år gamla sättet..
Väv bara in en vitlöksklyfta i flätan. .
Stjälkarna måste vara sammanflätade med varandra och lägga till ytterligare huvuden så att det blir bra luftflöde mellan dem..
Vitlök kan också bindas till en bukett. .
Oavsett metod är det viktigt att förvara vitlök på en torr, skuggig och sval plats..
Våra farfars hemliga trick
Detta är det mest bekväma och praktiska sättet av alla de listade.
Du behöver inte salt, olja eller paraffin och du behöver inte ens fläta vitlöken.
Ta den torkade vitlöken i den övre ’svansen’, du behöver inte rengöra huvudet, eftersom skalet behövs för att hålla fukten i vitlöken.
Ta en gasolbrännare och tänd vitlöken i den bredare delen där den hade rötter..
Det är nödvändigt att bränna denna punkt så att platsen där rötterna är svärtade.
Om det inte finns någon brännare, använd ett ljus eller en tändare.
Den övre ’svansen’ är också bättre att bränna.
Tack vare detta kommer din vitlök definitivt inte att gro , även om den råkar vara på en varm plats.
Färsk vitlök på vintern är inte bara en bra smaksättare, utan också en värdefull medicin..
Så missa inte möjligheten att köpa fler och fylla på inför vintern!
Lycka till!
Lycka till!