Har du någonsin öppnat en chokladkaka som du har haft hemma länge och lagt märke till det vita överdraget? Har du undrat vad det betyder och om chokladen fortfarande är säker att äta? Oroa dig inte, vi ska förklara allt om en stund.
Många av oss har för vana att göra ett lager av olika produkter.I min frys hittar du till exempel alltid en burk full med glass som jag „lägger undan“för senare.Jag har också alltid minst två chokladkakor i mitt köksskåp som jag kan ta när jag plötsligt blir sugen på något sött.
Även om jag brukar försöka fylla på dessa förråd med jämna mellanrum händer det att jag inte äter sötsaker på flera veckor.Mer än en gång har jag öppnat choklad som jag har förvarat under lång tid och märkt ett vitt överdrag på den. Det första intrycket kan vara tydligt: chokladen har… förstörts.Vänta lite, är du säker? Det kändes naturligt att dyka in i det här ämnet och hitta svar på mina frågor.
Betyder de vita resterna på chokladen att den är förstörd?
Det visar sig att den vita beläggningen på choklad inte är något farligt, så den är säker att äta.Hela situationen är relaterad till hur chokladen förvaras och kan orsakas av antingen en temperaturförändring eller hög luftfuktighet.
Adam Turoni, en konditor och chokladtillverkare, förklarade för yahoo! life hur choklad tillverkas.Enligt honom innebär chokladtillverkning en tempereringsprocess där choklad värms upp och kyls för att göra den hård och glänsande.Choklad som går igenom denna process kommer att vara fri från ränder eller fläckar.
Å andra sidan kallas de vita rester på chokladen som vi talar om för „chokladutfällningar“.Den kan delas in i två kategorier: fet och sockerhaltig.Vad är skillnaden mellan dem?
Vit blomning på choklad.Konditorn förklarar
Fettblomning på choklad orsakas av temperaturförändring eller felaktig förvaring av choklad.När chokladen utsätts för höga temperaturer börjar fettet i chokladen att smälta. När det svalnar igen förvandlas detta fett till en vit utblomstring.
Å andra sidan är chokladens sockerblomning relaterad till förändringen i luftfuktigheten.Då löses sockerkristallerna upp , vilket gör att en vit blomning uppträder på chokladens yta.Detta fenomen kan inträffa när chokladen svalnar.
Adam Turoni påpekar att det kan vara svårt att avgöra vilken typ av överdrag det rör sig om bara genom utseendet.Ett snabbt test kan dock göras.Om frostingen på chokladen är slät vid beröring är det förmodligen en fettfrosting.Om överdraget däremot är grovt är det mer troligt att det är ett sockeröverdrag.
Förvaring av choklad
Så hur förvarar du choklad för att förhindra missfärgning? Enligt konditorer är det inte den bästa idén att förvara choklad i kylskåpet eller frysen.Varför är det så? Det är den höga luftfuktigheten som kan skada chokladens konsistens.
Elizabeth McDaniel, en annan expert som deltog i intervjun, betonade att choklad bäst förvaras i rumstemperatur. Dessutom bör du undvika en plats där det finns tillgång till starkt ljus, varm luft, hög luftfuktighet samt starka lukter som kan påverka chokladens smak negativt.Ingen av oss vill ju trots allt att vår favoritsötsak ska förlora sin unika smak.