HomeUncategorizedDet är därför proffskockar alltid har perfekt ris: garanterat att det inte...

Det är därför proffskockar alltid har perfekt ris: garanterat att det inte förstörs och smakar som från en fin restaurang!

Högklassiga restauranger har inte råd att servera sina gäster dåligt tillagat ris.

Du kanske blir förvånad, men du kommer inte att hitta alltid de bästa och dyraste varumärkena som finns på marknaden här heller.

Skillnaden, som du kanske inte känner till, ligger dock främst i förberedelserna.

I sitt program avslöjade kocken Ramsay hur man får ris tillagat hemma att smaka på samma sätt som på en fin restaurang.

Blötläggning, vatten och fett

Det här är de grundläggande reglerna som framtida kockar får lära sig på prestigefyllda kulinariska institut.

Ramsay, dock, pekar ut en i synnerhet – blötläggning.

Skölja och blötlägga

Skölj riset under rinnande vatten, alltid tills vattnet rinner klart.

Detta är en universell regel, om du utelämnar det kommer riset att bli mycket svårare att smälta och kommer att vara klibbigt.

Skölj alltid, även om du har väldigt bråttom.

Det är mycket viktigt att riset blötläggs innan det kokas och många inser inte alls detta när de tillagar det hemma.

Blötläggning kan endast utelämnas för långkorniga arter (men bör inte göras där heller).

För rundkornigt och råris, blötlägg minst 30 minuter – 1 timme före tillagning.

Detta är sant i mina restauranger!

’ På mina restauranger är regeln att riset blötläggs hela natten.

Det är regeln hos våra kockar också.

Det är för att kornen är helt öppna i smaken.

De förbättrar absorptionen av vatten, påskyndar tillagningen och minskar arsenik och fytinsyra (den senare förhindrar absorptionen av magnesium och kalcium i kroppen).

Å andra sidan förbättras risets smältbarhet avsevärt, och kockarna gör detta främst så att du inte känner dig tung efter måltiden och njuter av efterrätten också.

Tack vare detta tips kommer dessutom risets kalorivärde att minska.

Blötläggning rekommenderas också av topptränare, just för att det gör riset hälsosammare och lättare att smälta !&#8220.

Vattenförhållandet måste vara exakt – inte med ögat

Det är det här som folk ska lära sig att observera så att de inte behöver kämpa med det faktum att riset är framgångsrikt en gång och inte nästa.

För vitt ris är tumregeln 1 och ½ – max 1 och ¾ kopp vatten per 1 kopp ris.

För brunt gäller förhållandet 2 koppar vatten till 1 kopp ris.

Tillagning

Koka aldrig i en för liten gryta (medelstor till stor är perfekt), och grytan måste också ha ett lock alltid ett lock.

Tillsätt 1 matsked smör och 1 tesked salt till riset i början av tillagningen – om du vill krydda det mer, gör det i slutet.

Tillaga alltid på medelhög värme.

Avlägsna inte locket under tillagningen.

Vitt ris utan blötläggning kokar i 15-20 minuter , om du har låtit det ligga i blöt över natten kommer koktiden att minskas med upp till 10 minuter.

Brunt ris tar alltid längre tid att koka än vitt ris.

Om du tillsätter lite citronsaft i vitt ris behåller det sin vackra färg.

Kom också ihåg att det blötlagda riset blir större och får en finare färg än det som du inte blötlade i förväg.

Erik
Erik
Hej, jag heter Erik, och jag har över 10 års erfarenhet inom stålkonstruktion och montering. Min passion för hållbara och effektiva lösningar driver mig att ständigt förbättra våra tjänster på Ziggma Industriservice AB. Genom dessa artiklar delar jag med mig av insikter och tips för att hjälpa dig förstå vår bransch bättre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Det mest effektiva sättet att slå en FEBER SNABBT!

Effektiva kämpar mot feber finns också i naturen och att hitta dem på apoteket borde inte vara något problem.Du kan använda dessa huskurer som...

Denna citronglass har blivit en absolut HIT: Det enklaste receptet någonsin!

Vi erbjuder dig ett recept på världens mest utsökta citronglass som bara tar 5 minuter att tillaga.En favoritgodis för alla åldrar som är perfekt...

Ibland bör du sätta en disksvamp i mikron

Många av oss använder svampar för att diska dagligen, men få inser de faror som detta oansenliga verktyg kan utgöra om det inte...

Använder du en mikrofiberduk? Undvik 3 platser som eld.Fatala konsekvenser

2024-09-04 (Foto: Privatarkiv). Mikrofiberdukar är ett viktigt och något 'magiskt' rengöringsverktyg för hushållen.Anses av många vara multifunktionell och klarar av att hantera vilket lager...

Senaste kommentarerna