Högklassiga restauranger har inte råd att servera sina gäster dåligt tillagat ris.
Du kanske blir förvånad, men du kommer inte att hitta alltid de bästa och dyraste varumärkena som finns på marknaden här heller.
Skillnaden, som du kanske inte känner till, ligger dock främst i förberedelserna.
I sitt program avslöjade kocken Ramsay hur man får ris tillagat hemma att smaka på samma sätt som på en fin restaurang.
Blötläggning, vatten och fett
Det här är de grundläggande reglerna som framtida kockar får lära sig på prestigefyllda kulinariska institut.
Ramsay, dock, pekar ut en i synnerhet – blötläggning.
Skölja och blötlägga
Skölj riset under rinnande vatten, alltid tills vattnet rinner klart.
Detta är en universell regel, om du utelämnar det kommer riset att bli mycket svårare att smälta och kommer att vara klibbigt.
Skölj alltid, även om du har väldigt bråttom.
Det är mycket viktigt att riset blötläggs innan det kokas och många inser inte alls detta när de tillagar det hemma.
Blötläggning kan endast utelämnas för långkorniga arter (men bör inte göras där heller).
För rundkornigt och råris, blötlägg minst 30 minuter – 1 timme före tillagning.
Detta är sant i mina restauranger!
’ På mina restauranger är regeln att riset blötläggs hela natten.
Det är regeln hos våra kockar också.
Det är för att kornen är helt öppna i smaken.
De förbättrar absorptionen av vatten, påskyndar tillagningen och minskar arsenik och fytinsyra (den senare förhindrar absorptionen av magnesium och kalcium i kroppen).
Å andra sidan förbättras risets smältbarhet avsevärt, och kockarna gör detta främst så att du inte känner dig tung efter måltiden och njuter av efterrätten också.
Tack vare detta tips kommer dessutom risets kalorivärde att minska.
Blötläggning rekommenderas också av topptränare, just för att det gör riset hälsosammare och lättare att smälta !“.
Vattenförhållandet måste vara exakt – inte med ögat
Det är det här som folk ska lära sig att observera så att de inte behöver kämpa med det faktum att riset är framgångsrikt en gång och inte nästa.
För vitt ris är tumregeln 1 och ½ – max 1 och ¾ kopp vatten per 1 kopp ris.
För brunt gäller förhållandet 2 koppar vatten till 1 kopp ris.
Tillagning
Koka aldrig i en för liten gryta (medelstor till stor är perfekt), och grytan måste också ha ett lock alltid ett lock.
Tillsätt 1 matsked smör och 1 tesked salt till riset i början av tillagningen – om du vill krydda det mer, gör det i slutet.
Tillaga alltid på medelhög värme.
Avlägsna inte locket under tillagningen.
Vitt ris utan blötläggning kokar i 15-20 minuter , om du har låtit det ligga i blöt över natten kommer koktiden att minskas med upp till 10 minuter.
Brunt ris tar alltid längre tid att koka än vitt ris.
Om du tillsätter lite citronsaft i vitt ris behåller det sin vackra färg.
Kom också ihåg att det blötlagda riset blir större och får en finare färg än det som du inte blötlade i förväg.