Jag odlar paprika varje år, men färska är inte särskilt populära här.
Jag gör lecho och det mest fantastiska hemlagade pålägget av det.
Den är oslagbar på rostat bröd, men den gör också att såser smakar fantastiskt, och jag lägger den även på pasta.
Vi behöver:
2 kg peppar.
150 g tomatpuré (helst hemmagjord) – vi kan också använda skalade tomater.
5 vitlöksklyftor.
100 ml vinäger.
4 heta paprikor (eller beroende på hur kryddig du vill att pålägget ska vara).
2-3 tsk salt.
50 g strösocker.
Förfarande:
Tvätta paprikan.
Ta bort stjälkarna och kärnorna.
Rensa vitlöken.
Precis som paprika kommer vi också att förbereda varm paprika.
Mal nu alla ingredienser i en köttkvarn.
Tillsätt salt, socker och tryck.
Tillsätt vinäger.
Blanda noggrant.
Lägg upp pålägget i rena konservburkar.
Vi kommer att stänga tätt.
Vi steriliserar vid en temperatur på 85 grader i 25 minuter.
Låt det sedan svalna.
Förvara på en svalare, mörk plats.
Pålägget kan hålla i ett helt år, alltså så länge man inte äter det tills dess (det händer alltid här :-D).