De höga temperaturer som uppmättes i Slovakien under tidig vår har kraftigt påskyndat årets växtlighet.Skördedatum för vissa grönsaker, till exempel vitlök, har ändrats.
Skörden kommer att gå något snabbare den här säsongen.När exakt behöver den grävas och hur vet du när växten är klar? Vi inbjuder dig att läsa mer.
När ska vitlök skördas?
När man ska skörda vitlök beror på sorten.Vintervitlök, dvs.j.Vintervitlök, dvs. vitlök som planteras på hösten, skördas lite tidigare, medan skörden från vårplantering kan avnjutas senare.Dessa datum påverkas naturligtvis också av vädret, som överraskade oss i år.
Den varma inledningen av våren, som redan i mars bjöd på ovanligt varmt väder för den här tiden på året, bidrog till att vegetationen accelererade betydligt denna säsong jämfört med tidigare år.Vitlöksskörden kommer därför att vara något tidigare än vanligt.
Vanligtvis är vintervitlök redo att grävas under andra halvan av juli, nu är det möjligt att skörda under den första veckan i denna månad, även om det här är viktigt att veta hur man vet om vitlök är redo att grävas.
Hur vet du när vitlök är redo att skördas?
Ovanstående datum är ganska konventionella, eftersom varje gröda måste övervägas individuellt med hänsyn till lokala miljö-, jord- och väderförhållanden.Men när det gäller kalenderperioden för skörd av vitlök är det viktigt att ta en ordentlig titt på den.
Vitlök är redo att grävas när dess blad torkar.När ca 50 % av bladen redan är torra och gula är det dags att skörda.Gräv då upp grönsakerna med en spade och – detta är viktigt – dra ut dem istället för att dra upp dem.
Först gräver vi upp ett huvud för ett prov.Det ska vara friskt och stort.Om klyftorna är tydligt utdragna under fjällen och inte för kompakta betyder det att vitlöken redan är mogen.Det är bättre att inte missa skördedatumet, eftersom klyftorna börjar falla ut ur de övermogna huvuden.
Hur lagrar man vitlök?
När du har dragit vitlök ur marken, rengör den från smuts och torka den på en luftig plats.Lämna den inte i solen eller skölj den under vatten.När jordresterna på grönsaken har lossnat, skrubba försiktigt huvudena och rengör dem noggrant.Det är också värt att kamouflera vår skörd; skadade och övervuxna exemplar bör användas så snart som möjligt, resten kan lagras.
För detta ändamål torkar vi vitlöken utan att ta bort blad eller rötter.Lökarna kan knytas löst i klasar, stjälkarna kan flätas till en matchande fläta eller till en krans genom att flätas samman till en krans.Häng de flätade eller knutna huvudena på en sval, fuktig plats med god luftcirkulation.