Under varma dagar drömmer vi om att bada i vattnet, en uppfriskande havsbris och ett glas något att kyla ner.Tyvärr är inte alla val bra, och vi tar ofta till förslag som istället för vätsketillförsel och förfriskning bara orsakar avsky och kan få allvarligare konsekvenser.Ett sådant exempel är subtilt smaksatt vatten.Varför? Och vad skulle vara dess hälsosammare alternativ?.
Smaksatt vatten som lockar olika fruktgodis, praktiska förpackningar och intressanta etiketter verkar vid första anblicken vara den idealiska lösningen för varma dagar.Men deras sammansättning får ofta entusiasmen att blekna snabbt.
Etiketter fulla av konstiga ingredienser
Även om vi borde konsumera vatten för det mesta, gillar många av oss inte dess smak.Därför, i antikens Grekland och Rom, tillsattes juice, till exempel från citron.Nuförtiden är fruktvatten fortfarande populärt och du kan hitta en mängd olika smaker i butikerna: citron, jordgubb, hallon, äpple eller vattenmelon.Tillverkare som riktar sig till ungdomar och även mindre barn erbjuder dessa produkter i färgglada förpackningar med attraktiva etiketter fulla av färgglada, välkända seriefigurer.
Är fruktvatten ett bra val?
Vid första anblicken verkar det som att vatten med fruktjuice är en idealisk dryck för varma dagar.Det är dock värt att kontrollera dess sammansättning innan du köper den.Huvudproblemet är ofta höga mängder socker – ett glas kan innehålla upp till 2 teskedar sackaros.Överskott av socker i kosten leder till flera hälsoproblem, såsom hormonella störningar, karies eller överdriven aggressivitet hos barn.
Sockeralternativ
Det finns andra sötningsmedel i fruktjuicer, såsom glukos-fruktossirap , som är mer ekonomiskt än socker men har kopplats till fetma och andra sjukdomar.Sukralos är också populärt, även om det inte ger kalorier, men kan störa tarmfloran.Aspartam, ett annat populärt sötningsmedel, har negativa effekter på nervsystemet och immunförsvaret, enligt vissa forskare.
Fler kontroverser
Vissa smaksatta vatten innehåller acesulfam-K, ett ämne som är 200 gånger sötare än socker , vilket kan leda till genetiska mutationer om det konsumeras i överskott.Tvärtom innehåller sådana drycker sällan riktig fruktjuice – dess smak kommer vanligtvis från aromer.Citronsyra tillsätts också ofta som i stora mängder kan störa upptaget av mineraler.
Hälsosammare alternativ
Det bästa alternativet är att göra ditt eget fruktvatten.Lägg bara till skivor av färsk frukt, såsom citron, lime, jordgubbe eller persika, i vattnet (vår, mineral eller kolsyrat).Lite kanel, kryddig ingefära, samt färsk mynta eller honungsblad ger smak.Sådana hemgjorda drycker är fullt smakade efter ca 1 – 2 timmar och det är bra att tvätta frukten ordentligt innan.