Hjärnans hälsa beror inte bara på genetik och mental aktivitet, utan också på kosten som förser den med viktiga näringsämnen.Förutom de vanliga hjärnförstärkande livsmedlen som fisk, grönsaker och nötter lönar det sig att berika din dagliga meny med kryddor och örter som har en gynnsam effekt på hjärnans funktion.Här är fem kryddor som kan förbättra vår hjärnhälsa.
Ginseng och skydd mot åldrande Förbättrar koncentrations- och minnesförmågan
Ginseng är en uppskattad krydda som ökar energi, förbättrar minne och koncentration, underlättar inlärning och saktar ner hjärnans åldrande. Den har sina värdefulla egenskaper tack vare ginsenosider, som har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.Tack vare dem motverkar ginseng skador på hjärncellerna orsakade av fria radikaler och skyddar mot mental nedgång.
Regelbunden konsumtion, särskilt i form av te, kan ha en betydande inverkan på vår mentala prestanda.Ginseng rekommenderas särskilt för överarbetade och upptagna människor som behöver extra stöd i den dagliga funktionen.
Ginseng verkar också på nervsystemet, det endokrina systemet, hjärt- och kärlsystemet och immunsystemet.Regelbunden konsumtion minskar stress, förbättrar immuniteten och reglerar kolesterolnivåerna.
Ingefäran är känd för sina antiinflammatoriska, antibakteriella och galla egenskaper och är ovärderlig för att bekämpa förkylningar eller ledproblem.Det är dock inte alla som vet att ingefära också är en utmärkt allierad för det verkställande sinnet.Att lägga till ingefära i din dagliga kost kommer inte bara att förbättra din matsmältning och öka ditt immunförsvar, det kommer också att öka ditt minne och din kognitiva funktion.
Ingefära innehåller fytokemikalier, såsom gingerol , som skyddar cellerna från oxidativ stress orsakad av fria radikaler.Som ett resultat kan ingefära sakta ner hjärnans åldrande och minska risken för Alzheimers sjukdom.
Salvia – vitaminer och mineraler för bättre minne
Salvia är en växt med anmärkningsvärda egenskaper som är rik på mineraler som zink, kalcium, magnesium, kalium, järn och natrium samt vitamin C och D.Studier visar att salviaextrakt kan hämma ett skadligt enzym som blockerar neurotransmittorer som är ansvariga för viktiga hjärnfunktioner.Som ett resultat kan salvia förbättra minnet, öka inlärningsprocesserna och undertrycka utvecklingen av Alzheimers sjukdom.
En genomgång av studier tyder på att ämnen i salvia påverkar biologiska mekanismer relaterade till kognitiv funktion.Av särskild betydelse är rosmarinsyra och koffeinsyra, typer av fenoliska syror som förbättrar vakenhet och kognitiva förmågor.Dessa föreningar fungerar som antioxidanter och stöder försvarsmekanismerna i hjärncellerna.
Studier visar att dessa ämnen kan förbättra minnet genom att hämma nedbrytningen av acetylkolin (ACh), en kemisk budbärare som spelar en nyckelroll i minnet.Acetylkolinnivåerna minskar vid Alzheimers sjukdom, vilket kan förklara de positiva effekterna av salvia.
I en studie från 2003 som publicerades i Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics intog 39 deltagare med mild till måttlig Alzheimers sjukdom 60 droppar (2 ml) salviaextrakt eller placebo dagligen under fyra månader.Resultaten visade att de som tog salviaextraktet presterade bättre på tester som mätte minne, problemlösning, resonemang och andra kognitiva förmågor.
Gurkmeja – den gyllene kryddan. Stödjer hjärnans hälsa i många år
En annan viktig förening är thujone, vars effekter på hjärnan har studerats av tyska forskare vid Institute of Medicine and Neurophysiology i Julich.I studien användes råttor som injicerades med tumeron och sedan fick sina hjärnor skannade med magnetisk resonanstomografi.Resultaten visade att tumeron stimulerar proliferation och differentiering av nervceller i hjärnan.
I den andra delen av experimentet undersökte forskarna effekten av tumeronlösningar på neurala stamceller, som kan omvandlas till alla typer av hjärnceller.Forskarnas hypotes är att dessa kan spela en roll i hjärnans återhämtning från skada eller sjukdom.Det visade sig att ju högre koncentrationen av thumeron var, desto mer intensivt stimulerades de neurala stamcellerna att föröka sig och differentiera sig.
Detta är inte den enda studien som har bekräftat de positiva effekterna av regelbunden gurkmeja-konsumtion på hjärnan.För att öka dess effektivitet lönar det sig att kombinera gurkmeja med svartpeppar, som innehåller piperin, en förening som förbättrar absorptionen av curcumin.Genom att tillsätta gurkmeja i våra dagliga måltider kan vi stödja hjärnans hälsa i många år framöver.
Vitlök för en frisk hjärna. Skyddar mot skador och Parkinsons sjukdom
Vitlök är inte bara ett effektivt botemedel mot infektioner, utan också en rik källa till antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar.Det n-fruktosylarginin som vitlök innehåller skyddar hjärnan från skador som orsakas av miljöstress och hjälper till att reparera befintliga skador.Regelbunden konsumtion av vitlök kan förhindra uppkomsten av Parkinsons sjukdom , vilket gör den till en ovärderlig del av en diet som stöder hjärnans hälsa.
Dessutom hävdar forskare från University of Louisville i USA att den diallylsulfid som finns i vitlök bidrar till att förbättra den kognitiva förmågan på äldre dagar.