Bästa receptet jag har provat.
Vi brukade koka plommonmarmelad i timmar i crock potten, nu har jag den klar på bara en timme och det är helt enkelt!
Behöver:
2 kg plommon.
500 g kr.socker (uppdelat i två satser om 250 g).
2 matskedar vinäger.
1 tesked malen kanel.
5 bitar av krossade kryddnejlikor.
4 matskedar rom.
Procedur:
Tvätta och halvera plommonen – ta bort kärnorna.
Lägg sedan plommonen i en djupare ugnsform (så att alla plommon får plats).
Ringla över vinäger.
Ställ in i en förvärmd ugn på 250 grader och grädda i 20-25 minuter – rör inte om under gräddningen.
Ta sedan ut ur ugnen.
Strö över den första satsen socker.
Ställ in i ugnen igen i 15 minuter.
Ställ in i ugnen i ytterligare 15 minuter.
Ta bort den.
Strö över det återstående sockret.
Sätt in i ugnen igen i 10-15 minuter.
Ta sedan bara ut den ur ugnen.
Ringla över rom och strö över kryddor.
Mixa med en stavmixer.
Fyll bara upp i rena syltburkar (burkarnas kant måste vara ren).
Försegla och vänd upp och ner.
Svep in i en filt.
Låt svalna helt och hållet och du är klar!
Avslutande råd
Ibland kan plommon kännas för vattniga efter tredje gräddningen.
Ställ sedan in i ugnen i ytterligare 15-20 minuter.