Mycket har beskrivits om vitlökens hälsofördelar, men det visar sig att det finns ännu mer.Nya rapporter från forskare som publicerats i tidskriften Nutrients är lovande.
Att regelbundet tillsätta vitlök i kosten hjälper till att upprätthålla normala blodsocker- och kolesterolnivåer, enligt en genomgång av studier som genomförts av forskare från Southeast University och Xizang Minzu University i Kina.
Forskare har upptäckt nya egenskaper hos vitlök
Glukos och lipider är viktiga näringsämnen för kroppen.De är en energikälla och utgör grunden för många olika byggstenar.Men de kan öka risken för hälsoproblem när de konsumeras i överflöd. Högre nivåer av socker och fetter i kroppen påverkas av många olika faktorer, inklusive alkoholkonsumtion eller brist på fysisk aktivitet.
Forskare rapporterar att hos friska individer är glukos- och lipidmetabolismen exakt reglerad, medan störningar i metabolismen av dessa föreningar kan leda till ett antal kroniska sjukdomar, inklusive ateroskleros, diabetes och leversteatos.
Detta bekräftades av ett team av forskare från Southeast University och Xizang Minzu University i Kina, som rapporterade att personer som inkluderade vitlök i sin kost hade lägre blodsockernivåer och mer „bra“ och mindre „dåligt“ kolesterol, bland annat, och lägre totala kolesterolnivåer.
Vitlök botemedel mot all ondska?
Forskarna tillägger att uppgifterna inte är tillräckligt omfattande för att dra slutsatsen att det räcker med att tugga mer vitlök för att direkt minska risken för hjärtsjukdom. Resultaten av granskningen tyder dock starkt på att vitlök kan vara ett smakligt sätt att kontrollera glukos- och lipidnivåerna.
Dessa egenskaper hos vitlök tros förmedlas av de aktiva föreningarna som finns i vitlök, som stöder kroppen på ett antal sätt, inklusive att minska oxidativ stress.Dessutom innehåller vitlök en antioxidantförening som kallas alliin, som har en positiv effekt på blodglukos- och lipidnivåerna samt tarmmikrobiomet.