En slö kniv är en färdig olycka, en katastrof.Och som de säger, det är mer sannolikt att du skadar dig själv med en slö kniv än en vass.Vilka är alla otroliga sätt att återställa en kniv till dess ursprungliga skärpa?.
Det finns ingen kniv som en kniv
En kniv är ett föremål som följer med oss varje dag.Och det finns ingen större plåga än när den skär åt fel håll.Så var inte rädd för att investera i knivar.Du behöver inte tro på allt och säga upp dig på grund av en uppsättning knivar från ett byggföretag med teleshopping, men några tips kan vara på sin plats här.Välj knivar som är smidda, inte snidade.
De fungerar bättre och blir mindre slöa.Naturligtvis måste de vara tillverkade av rostfritt stål, men det säger inte så mycket eftersom de ändå varierar i hårdhet.Och du väljer vilken beroende på knivens syfte.Generellt sett bör det dock finnas en mindre, rakbladig kniv i varje kök som man kan skära allt med.Sedan följer ytterligare en mindre kniv för att rensa grönsaker och en större kockkniv med ett långt blad som slutar i en ’vagga’.Den senare kommer att uppskattas när man portionerar större livsmedel.
Vad ska man slipa knivarna med?
Till att börja med kommer vi att ange skillnaden mellan skärpning och slipning.Slipning kan man göra hur ofta som helst, det handlar om att rikta in de mikroskopiska sprickorna i bladet.Slipning är ett djupare ingrepp, det tar bort en del av stålet från bladet och kan inte göras mer än två gånger om året.Du kommer att vara bekymrad över skärpning.För detta använder du helst en kvarn eller en slipsten, även om inte många människor kan skärpa med en slipsten.Hur som helst, med handledning på internet, känn dig fri att ta dig tid.Men nu skakar du säkert på de hemgjorda ’gamla kvinnors knep’ om hur man skärper en kniv.Nu ska vi se.
Keramisk mugg
Den här killen var, och är ibland fortfarande, dominerad av sina farfäder.Du behöver en keramikmugg som har en oglaserad upphöjd rännil på utsidan av botten.Placera alltså muggen upp och ner på linjalen och för ena sidan av bladet över den grova oglaserade kanten flera gånger i en vinkel på 20°.Upprepa sedan på den andra sidan.Botten på en keramiktallrik kan också användas.
Trappa
Du behöver sten eller betong.De får inte vara klädda med trä eller försedda med flytande golv eller matta.Återigen, bara kör kniven platt på ena sidan och sedan den andra längs kanten på steget några gånger.Så där ja.