HomeTips för hemmetFarfarskockens HEMLIGA trick för hur man tillagar bönor: De kokar aldrig, de...

Farfarskockens HEMLIGA trick för hur man tillagar bönor: De kokar aldrig, de är mjuka och de kommer garanterat inte att göra dig uppblåst!

Bönor bör vara en del av kosten i varje hushåll.

Men det ligger ofta bortglömt bland järnlagren och dess förberedelse skjuts upp på obestämd tid.Anledningen är enkel.

Baljväxter, särskilt ärtor och bönor, orsakar uppblåsthet och överdriven gasproduktion.

Och detta är ofta anledningen till att många människor utesluter det från sin kost eller begränsar rätter gjorda av det. .

Men visste du att allt beror på beredningen av bönorna?

Här är ett bra tips hur man tillagar bönor för att undvika obehagliga biverkningar och njuta av fördelarna.

Faktum är att det finns många bevis på dess positiva effekter på vår kropp.

Dess stora fördel är dess höga proteininnehåll.

Den innehåller också lösliga och olösliga fibrer, pektin, antioxidanter och mineraler (särskilt fosfor, zink och kalium).

Bönor saktar ner kroppens åldrande och är också lämpliga för diabetiker eller vegetarianer.

Det är en utmärkt bas för hjärtliga måltider, sidrätter, soppor eller sallader.Men först måste du förbereda den ordentligt.

Orsaken till den ökade gasproduktionen ligger i oligosackarider.

Dessa ämnen smälts inte och utlöser en mer aktiv jäsningsprocess, vilket leder till uppblåsthet.

Lyckligtvis är de lätta att göra sig av med före och under tillagningen.Följ våra anvisningar!.

Lägg först bönorna i blöt över natten.Det ska stå i minst 8 timmar, sedan ska vattnet hällas av och bönorna sköljas ordentligt.

Häll sedan i rent vatten, låt koka upp och häll sedan av vattnet igen med hjälp av ett durkslag och skölj med kallt vatten.

Koka upp bönorna och låt dem koka i cirka 15 minuter. Häll av och skölj en sista gång, häll på nytt kallt vatten och låt dem nu koka tills de är färdigkokta.

Bönor som tillagas på detta sätt är mycket mer acceptabla för magen.

Nu behöver du bara göra dig av med överflödigt vatten, tillsätt salt och om du lägger till en klick smör har du en fullfjädrad sidrätter redo.

Du kan dock också prova något mer intressant.

Här är några av våra favoritrecept.

Ett knep för att koka bönor mycket tidigare

Istället för vanligt vatten, prova att använda mineralvatten för att blötlägga bönorna nästa gång.

Det kanske låter konstigt för dig, men det här tricket fungerar riktigt bra.

Tack vare salt- och mineralinnehållet mjuknar bönorna snabbare och tillagningstiden minskas avsevärt.

Prova detta trick och du kommer själv att se att de bönor du inte kunde laga tidigare nu kommer att vara klara ojämförligt tidigare.

Min farfars trick för att mjuka bönor

För att mjuka upp bönorna är det en bra idé att blötlägga dem innan tillagning.

Tyvärr tar detta ganska lång tid, så det är en bra idé att tillsätta lite bakpulver i vattnet, vilket kommer att påskynda mjukningen med upp till åtta gånger!

Vår farfars odödliga böngryta

Behöver:.

2 handfullar vita bönor.

1 stor potatis2 vitlöksklyftor.

2 matskedar smör.

3 matskedar vanligt mjöl.

1 ägg.

Salt, peppar.

En droppe vinäger.

Valfritt:.

1 morot.

1 skivad korv eller bacon.

Procedur.

Blötlägg bönorna i god tid före tillagningen:

Koka sedan i en tryckkokare i cirka 30 minuter och låt koka färdigt (om du använder en vanlig kastrull, koka längre).

Gör rouxen i en separat kastrull – låt smöret smälta och rör sedan i mjölet, när blandningen får en brunaktig färg häller du i vattnet och rör tills det är jämnt – jag använde cirka 1 liter vatten.

Trenčiansky párok med hemlagade bönor:

Behöver:.

300 g vita bönor.

1 lök.

2 vitlöksklyftor.

benbuljong eller kyckling.

140 g tomatpuré.

6 ben av tunn korv av god kvalitet.

en tesked mald paprika.

en sked hl.mjöl.

salt.

kryddor.

socker.

olja.

50 ml matlagningsgrädde (tillval).

Procedur.

Blötlägg bönorna dagen innan i kallt vatten.Häll av vattnet nästa dag.Koka bönorna i buljongen tills de är mjuka.

Fräs lök och vitlök i olja.Tillsätt paprikapulver, puré och fräs en stund.Häll i en matsked mjöl och häll efter en stund purén över bönbuljongen.

Låt sjuda i 8-10 minuter.

Rör ner avrunna bönor och skivad korv.Värm upp igen tillsammans.

Krydda med salt, peppar och socker efter smak.

Jag brukar röra ner hemmagjorda linser i bönorna eller servera dem mjuka med grädde.Hemlagat bröd passar också bra till.

Jag fyller också på burkar.Bara att lägga i rena burkar för kokning och sterilisera.

Författaren till receptet är fru Milada Vavrošová.

10 sallader med bönor

Med korv, majs och tomater

Behöver:

En halv lök.

200 g rökt skinka.

2 tomater.

200 gram röda bönor (du kan använda konserverade bönor eller kokta bönor).

en vitlöksklyfta.

200 gram majs.

1 matsked majonnäs (hemlagad majonnäs utan olja), 1 matsked gräddfil eller yoghurt,.

salt, peppar.

Skär skinkan i skivor, tomaterna i större tärningar och löken tunt. Tillsätt bönor, vitlök, majs, peppar och majonnäs blandat med gräddfil. Blanda allt väl och låt vila.

Med champinjoner och ägg

Behöver:

200 gram röda bönor.

3 ägg.

120 g champinjoner.

2 vårlökar.

2 matskedar majonnäs.

2-3 salladsblad.

salt, peppar.

Skär de kokta äggen i små tärningar och blanda med bönor, champinjoner, hackad lök, peppar och majonnäs. Servera på salladsblad.

Med tonfisk

Behöver:.

300 g vita bönor.

200 g tonfisk i sin egen juice.

rödlök.

3 gröna lökar.

120 ml olivolja.

1 citron.

Persilja.

salt, peppar.

Låt tonfisken rinna av och mosa köttet lite med en gaffel. Blanda tonfisken med bönor, hackad lök och örter. Till såsen blandar du olja, citronsaft, kryddor och blandar med salladen.

Med kyckling, majs och pekingkål

Behöver:

300 g pecankål.

200 gram röda kidneybönor.

200 gram kycklingfilé (tillagad).

3 matskedar majonnäs.

salt, peppar.

Skär köttet i stora tärningar. Blanda kött, bönor, kål, majonnäs och kryddor i en djup skål och blanda väl.

Lågkalorisallad med rödbetor och sura gurkor

Behöver:

200 gram röda bönor.

1 rödbeta (rå).

3 inlagda gurkor.

1 lök.

2 vitlöksklyftor.

4 matskedar olivolja.

persilja.

salt, peppar.

Skär löken i halvcirklar och stek i lite olja. Riv den mogna råa rödbetan och lägg i löken. Sautera allt i några minuter på låg låga. Skär gurkorna i små tärningar. Blanda till sist allt och krydda med kryddor och ringla över olivolja.

Med skinka, gurka och ägg

Behöver:

200 g skinka.

1 gurka.

3 ägg.

200 g vita bönor.

2 matskedar gräddfil.

persilja.

salt, peppar.

Skär det hårdkokta ägget och gurkan i små tärningar. Blanda dem med bönor, persilja, gräddfil, peppar och blanda väl. Salladen kan serveras omedelbart.

Med nötkött, peppar och valnötter

Behöver:

200 gram röda bönor.

250 gram nötkött – bakat eller kokt.

1 rödlök.

1 paprika.

en halv röd paprika.

50 g valnötter.

100 ml varmt vatten.

2 vitlöksklyftor.

2 matskedar vinäger.

10 g stark paprika.

2 matskedar olivolja.

koriander.

salt och peppar.

Skär löken i halvcirklar och marinera i en blandning av vatten och vinäger i 7-10 minuter. Blanda tärnat kött, paprika, nötter, picklad lök och alla de kraftiga ingredienserna och smaka av med koriander, salt och peppar.Blanda salladen väl och servera omedelbart.

Med krabbpinnar och ägg

Behöver:

200 g krabbstickor.

3 hårdkokta ägg.

200 gram röda bönor.

2 matskedar gräddfil.

dill.

salt, peppar.

Skär de kokta äggen och krabbpinnarna i stora tärningar. Blanda väl med bönor , dill, peppar och gräddfil. Du kan lägga till konserverad majs (avrunnen) i salladen om du vill.

Grönsallad med bönor och morötter

Behöver:

1 peppar.

2 selleri.

2 gurkor.

200 gram röda bönor.

2 tomater.

en halv lök.

300 g kinakål.

200 g rivna morötter.

2 matskedar solrosolja.

salt, peppar.

Skär alla grönsaker utom lök i stora tärningar. Skiva kålen så tunt som möjligt. Tillsätt bönorna, olja till grönsakerna och blanda väl. Om du vill kan du lägga till stekta sesamfrön i salladen.

Kyckling, tomater, ost och krutonger

Behöver:

300 g kyckling tillagad.

2 tomater.

100 g ost.

200 gram röda bönor.

100 gram krutonger.

3 matskedar majonnäs.

salt.

Skär kycklingen och tomaterna i medelstora kuber och riv osten på ett grovt rivjärn. Tillsätt bönor, krutonger, salt och blanda väl med majonnäs.Servera salladen vid bordet när krutongerna har mjuknat.

Erik
Erik
Hej, jag heter Erik, och jag har över 10 års erfarenhet inom stålkonstruktion och montering. Min passion för hållbara och effektiva lösningar driver mig att ständigt förbättra våra tjänster på Ziggma Industriservice AB. Genom dessa artiklar delar jag med mig av insikter och tips för att hjälpa dig förstå vår bransch bättre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Det mest effektiva sättet att slå en FEBER SNABBT!

Effektiva kämpar mot feber finns också i naturen och att hitta dem på apoteket borde inte vara något problem.Du kan använda dessa huskurer som...

Denna citronglass har blivit en absolut HIT: Det enklaste receptet någonsin!

Vi erbjuder dig ett recept på världens mest utsökta citronglass som bara tar 5 minuter att tillaga.En favoritgodis för alla åldrar som är perfekt...

Ibland bör du sätta en disksvamp i mikron

Många av oss använder svampar för att diska dagligen, men få inser de faror som detta oansenliga verktyg kan utgöra om det inte...

Använder du en mikrofiberduk? Undvik 3 platser som eld.Fatala konsekvenser

2024-09-04 (Foto: Privatarkiv). Mikrofiberdukar är ett viktigt och något 'magiskt' rengöringsverktyg för hushållen.Anses av många vara multifunktionell och klarar av att hantera vilket lager...

Senaste kommentarerna