Att odla tomater är inte det lättaste, men uthållighet och ansträngning kan ge korgar fulla av god frukt.De smakar fantastiskt när de plockas direkt från busken, skivas för bakning, läggs i en sallad eller används som bas för soppa.Det slovakiska klimatet sätter tålamodet på prov hos de trädgårdsmästare som har gjort sig besväret att odla tomater.De ställs ofta inför problemet med gröna tomater som vägrar att bli röda.Vad försenar deras mognad? Låt oss kolla.
Hur mognar tomater?
Tomatkännare som har bestämt sig för att prova på att odla dessa välsmakande växter väntar ivrigt på de första resultaten.I sin nyfikenhet besöker de ofta trädgården eller växthuset och håller utkik efter de saftiga röda frukterna.Vilken överraskning när de i stället för en livlig färg möts av en dominerande grön färg.I stället för förfall är det värt att notera att tomater mognar i två faser. Den första börjar efter pollineringen och varar i cirka 3 – 4 veckor.Det är då de första gröna frukterna försiktigt dyker upp och ökar i vikt och storlek dag för dag.
Den andra fasen är mycket kortare och slutar om två veckor.Under denna period kommer du att märka att tomaterna långsamt och gradvis börjar ändra färg från grönt till rött.Hur snabbt denna process går beror främst på mängden naturligt färgämne, som varierar beroende på vilken sort som odlas.Man bör komma ihåg att båda mognadsfaserna kan förkortas eller förlängas.De polska klimatförhållandena innebär att hela processen vanligtvis är avslutad i slutet av juli eller början av augusti.
Vad fördröjer mognaden av tomater?
Flera faktorer bidrar till den mycket långsammare mogningen av den saftiga röda huden på tomater.Inte alla är konstgjorda.Erfarna trädgårdsmästare påpekar att detta ofta beror på otillräcklig lufttemperatur.(Gröna och omogna tomater behöver en temperatur på mellan 15 och 30 grader Celsius för att få en kraftig röd färg). För låg, liksom för hög, förhindrar produktionen av etylen, det hormon som ansvarar för mognad och färgning av unga tomater.
Dålig etylenproduktion är också förknippad med för mycket bevattning.Detta är ett misstag som främst görs av nybörjare i trädgården.Experter påpekar att tomater föredrar att växa i ett substrat som är något fuktigt och som ibland hinner torka ut lite.Men att stå i våt jord som håller vatten passar dem inte.Hög luftfuktighet har också en inverkan på den gröna färgens dominans.Detta inträffar normalt i mitten av juli och är förknippat med plötslig och kraftig nederbörd.Sådana förhållanden kommer helt klart att bromsa tomaternas mognadsprocess.
Orsaker till att tomatbuskar inte mognar
Odlingstomater är ljuskrävande växter.De behöver mycket av det i detta viktiga skede av deras utveckling.Brist på naturligt solljus kan leda till dålig blomning, få fruktsättningar och mycket längre och ineffektiv mognad.För att ge dem bästa möjliga förutsättningar ska du försöka placera tomatbuskar i krukor och plantera dem på södra eller sydvästra sidan.
Tomater anses vara en av de mest näringsrika arterna.Deras näringsbehov kan överväldiga även erfarna trädgårdsmästare.För att tillfredsställa deras aptit utsätter vi dem för en tillförsel av överskottskväve. Vad innebär detta? De negativa effekterna visar sig i form av senare skördar, små och dåliga frukter och långsam mognad.Även om vi lyckas plocka några röda tomater imponerar de inte med sin smak när de skärs upp. Den dåliga färgen på tomater beror också på brist på kalium En brist på denna komponent återspeglas i långsam mognad, blekt skal och dålig saftighet i fruktköttet.