Att förvara ägg i kylskåpet är ett vanligt sätt att förlänga deras färskhet och hållbarhet.Lara Gessler avslöjade dock att hon förvarar sina egna ägg utanför kylskåpet.Som hon förklarar gör denna metod dem mjukare efter tillagning.
Lara Gessler väckte stor uppståndelse när hon i Rogalska Show-soffan avslöjade att hon förvarar sina ägg utanför kylskåpet.För många är detta otänkbart, medan andra inte ser något annat alternativ för förvaring av ägg.
Bör ägg förvaras i kylskåp?
Lara Gessler satt i soffan framför Marzena Rogalska i „Rogalska Show“ som sändes på TVN Style.Under intervjun överraskade Gessler många människor, inklusive programledaren, när hon sa att hon inte förvarar ägg i kylen.
Då blir äggröran mjukare och om du har ett löskokt ägg från ett ägg som tagits ut ur kylskåpet så kommer äggvitan alltid att vara gummiaktig, förklarade Lara Gessler.
Att förvara ägg i kylskåp skadar dock inte äggen, men det håller dem fräscha längre.Men se till att inte förvara dem på dörren till apparaten, eftersom de temperaturförändringar de utsätts för varje gång kylskåpet öppnas och stängs kan påverka deras färskhet negativt. Det är lämpligt att ta ut äggen ur kylskåpet några minuter i förväg för att få dem rumstempererade innan de används.Detta är det förfarande som används när man tillagar kakor med ägg eller när man tillagar dem mjuka eller hårda.Kom ihåg att uppvärmda ägg inte ska kylas igen.
Kan ägg förvaras utanför kylskåpet?
Det är säkert att förvara ägg utanför kylskåpet, men under några villkor.(Kom ihåg att ägg som förvaras utanför kylskåpet fortfarande har en lägre temperatur än i köket hemma). Dessutom är förvaring av ägg på en hylla utanför kylskåpet inte en permanent praxis för varje butik.Faktum är att mycket beror på policyn för kedjan i fråga.
Ägg bör förvaras vid en konstant temperatur på högst 20 grader Celsius i ett skuggigt område.Detta är en anledning till att det inte är ovanligt att det ligger ägg på hyllorna i butikerna, där är det oftast under 20 grader.(De kan därför förvaras i kylskåp såväl som i köksskåp eller skafferi). Flera villkor måste dock uppfyllas.För det första måste vi se till att temperaturen inte stiger över 20 grader Celsius när vi förvarar ägg (t.ex.under matlagning, när ånga värmer upp rummet).För det andra måste man undvika att äggen ofta flyttas mellan mycket låga och mycket höga temperaturer.
Ägg som förvaras i 2-8 °C håller sig fräscha i 5 veckor, men det rekommenderas att äta dem upp till 28 dagar efter värpning (det är naturligtvis bäst att följa informationen på förpackningen). Ägg som förvaras utanför kylskåpet håller sig färska något kortare tid I detta fall är det bäst att konsumera dem inom en vecka (när det gäller gårdsägg) och inom 14 dagar när det gäller butiksägg.Man bör dock komma ihåg att efter cirka 5 dagars förvaring i rumstemperatur kommer äggens kvalitet att börja försämras och deras näringsvärde kommer att minska.