Ibland händer det att vi köper kött som är segt oavsett hur länge vi tillagar eller grytsteker det.Det blir bara inte mjukt, trots att det i princip redan har brutits ner till fibrer som tyvärr fortfarande är hårda.Vi kan helt enkelt inte se in i köttet, och hur det smakar är ibland ett lotteri.
Strö över dem med soda
Lyckligtvis finns det prylar som kan göra även segt kött mört.Och naturligtvis kan du använda dem i förebyggande syfte för att göra din lunch till en gastronomisk upplevelse för alla inblandade.Så att skivan på tallriken inte förvandlas till en hård, hård svamp som matgästerna kan tugga på.
Så hur gör man för att få saftiga bitar som smälter på tungan? Strö över dem med bakpulver och låt dem sitta en stund.Tvätta sedan köttet och krydda med salt och peppar som vanligt.Men du kan också lägga till läsk i köttfärs om du ska baka köttfärslimpa eller steka köttbullar.I det fallet kan du naturligtvis inte tvätta bort det, bara lämna det i köttet.Det blir väldigt saftigt och du behöver bara ½ tesked läsk per 1 kg köttfärs.
Ge det en sur smak
Allt surt som du lägger i köttet kommer också att tämja det.Segheten hos köttets fibrer påverkas av milda syror som kan tränga in i muskeln.Du kan gnida in det med vinäger, citron, senap eller vin.Men om dessa ingredienser inte är lämpliga för ditt recept, tvätta dem före beredningen.
Du kan marinera skivorna i en marinad som innehåller olika örter och kryddor för att mjuka upp dem.Dessa smaker kommer sedan att genomsyra köttet på ett vackert sätt.Den bör dock alltid innehålla något surt.Till exempel senap eller kefir.
Om du vill gryta köttet med tomater kan du vara säker på att det blir mört och saftigt även utan de tidigare procedurerna.Tomater innehåller också en lätt syra.
Om du ska steka biffar, tillsätt inte bara salt utan också lite senap eller kefir till ägget som är en del av tri-coaten.Då kommer de bara att smälta.
Om du gillar lever, antingen nötkött eller fläsk, låt den beläggas med senap eller kefir för att vila i kylen över natten.Båda är bra för att ta bort deras specifika lukt och lämnar bara rent, mjukt kött.
Var inte rädd för att marinera kött i sura produkter, det kommer bara att gynna dess smak.Och du behöver aldrig känna besvikelsen över att din lunch, trots pengar och arbete, inte blev så bra som du önskade.