10. 08. 2024 (Foto: privat arkiv).
Alobal har många användningsområden i köket.Alla inser inte att sidorna på folien är olika och har olika funktioner, t.ex.Den har många olika funktioner och används för olika ändamål, t.ex. för att baka och grilla mat. Vilken sida ska du välja för att laga bättre måltider?
Alobal – sidor.Hur skiljer de sig åt?
Alobal, som kanske finns i varje kök, har två sidor – en blank och en matt sida.Denna skillnad härrör från tillverkningsprocessen och mer specifikt från ett av dess steg – valsningen av tunna aluminiumplåtar, som utförs på stora maskiner. Ibland valsas två ark så att det är möjligt att få en film med en tjocklek på mindre än 0,025 mm.
Den blanka sidan av folien reflekterar mer ljus och värme, vilket gör den mer användbar vid matlagning : vi lindar in mat i den för att hålla den varm. Den matta sidan av folien absorberar mer värme , vilket leder till snabbare uppvärmning av maten.
Vilken sida av folien är bättre för matlagning?
Som vi nämnde tidigare, om vi lägger den blanka sidan av folien inuti kan vi förvänta oss att maten tillagas eller bakas snabbare. Det är värt att tänka på när man till exempel rostar potatis eller grillar kött.
Men om vi vill att maten ska bakas långsammare eller jämnare ska vi placera den blanka sidan av folien på utsidan. På så sätt reflekteras värmen utåt.Det är till exempel bra om man inte vill bränna de yttre lagren av maten.
Att välja sida på folien kan vara viktigt när man till exempel bakar fisk.Om vi använder den blanka sidan inåt behåller fisken mer fukt och smak och vi får en godare rätt.
Folie för grillning.Vilken sida av folien ska jag välja?
Folien är också användbar för att grilla kötträtter, blodpudding, fisk eller grönsaker. Hur man förbereder folie för grillning Använd den bara på samma sätt som för ugnsrostning och följ råden ovan.Det är också bra att komma ihåg att mat som grillas i folie inte ska bakas, utan bara värmas över glöd.
Foliesidor i andra aktiviteter
Vilken sida av aluminiumfolien som är mest användbar gäller inte för alla köksaktiviteter.Det spelar ingen roll, till exempel vid förvaring och frysning av mat. Både de blanka och matta sidorna kommer att uppfylla sin grundläggande funktion, vilket är att skydda maten på rätt sätt.
Vissa människor använder folie för att slå in kastruller och stekpannor när de lagar mat på en gas- eller elspis.Syftet med detta är också att behålla värmen, men den specifika sidan av folien spelar ingen större roll i det här fallet.
Exemplen ovan visar att valet av sida på folien är viktigt endast för vissa aktiviteter, särskilt matlagning, grillning eller ugnsbakning. Det är sant att om man väljer en annan sida än den rekommenderade, t.ex.Vi kanske inte förlorar så mycket av smaken, men vi kan verkligen förbättra hela tillagningsprocessen.