När du blir oväntat sugen på något sött är det värt att ta till ett hälsosamt substitut som tillfredsställer ditt begär och inte påverkar din hälsa lika mycket som högprocessade, sockerhaltiga sötsaker.Dadlar är perfekta för detta och kan också användas som ingrediens i en hälsosam efterrätt eller kaka.Vilka egenskaper har de?.
Dadlar som ersättning för sötsaker
Dadlar blir alltmer populära i vårt land och kan köpas i flera butiker.De växer naturligt i Afrika och Mellanöstern, där de har idealiska odlingsförhållanden.I Polen säljs de oftast i torkad form och är följande arter: Medjool, Mazafati och Halawi.
De har en mycket distinkt konsistens eftersom deras kött är extremt tätt och något fibröst.Därför har dadlar sina belackare och den specifika konsistensen kanske inte passar alla.De är mycket söta, näringsrika och tillfredsställer suget efter efterrätt.
Egenskaper hos dadlar
Dadlar är rika på vitaminer och många mineraler, men de är särskilt en källa till kalium.De är en av få frukter med ett så högt innehåll av detta element.Cirka 600 mg av detta element finns i 100 gropar.De innehåller också koppar, järn och magnesium, och tack vare den höga halten av enkla sockerarter är de också energirika.De är också fiberrika och har därför en gynnsam effekt på tarmfunktionen.
På grund av den höga sockerhalten rekommenderas inte dadlar till diabetiker och personer med glykemiska störningar eller insulinresistens.Situationen är liknande för överviktiga personer som försöker hålla en hälsosam vikt eller har problem med att gå ner i vikt.
Hur äter man datum?
Dadlar kan avnjutas som ett mellanmål eller som ett sött tillskott till desserter, kakor, sallader, müsli eller flingor.Ett annat sätt att äta dadlar är att ånga dem, ta bort skalet och mosa dem till en slät gröt.Toppningen beredd på detta sätt kommer att vara ett utmärkt tillskott till pannkakor, kakor eller till och med bröd.
Ett populärt substitut för vanligt socker är dadelsirap, som smakar gott i kaffe eller te.Det är ett hälsosammare alternativ som förutom sin söta smak ger massor av vitaminer och mineraler.