Honung är en välsmakande och hälsosam produkt, lämplig för långvarig lagring.Men inte alla platser är lämpliga för det.Wojciech Margowniczy, känd på Internet som biodlaren från Wąchock, föreslår var man kan förvara honung för att bevara dess egenskaper.
Många människor förvarar honung i köksskåpen utan att inse att det inte är rätt plats.Biodlaren Wojciech Margowniczy delar med sig av sina insikter om de bästa förvaringsförhållandena för denna söta njutning och avslöjar om det verkligen är en oförstörbar produkt.
Var ska man förvara honung? Biodlaren föreslår
Wojciech Margowniczy, känd på sociala medier som biodlaren från Wąchock, förklarar om det är en bra idé att förvara honung i rumstemperatur.Det visar sig att den optimala temperaturen för honung är lägre än 18 grader Celsius och denna information finns ofta på produktetiketter. Således är kylskåpsdörren, skafferiet och källaren mer lämpliga platser att förvara honung än det typiska köksskåpet eller bänkskivan.
Det är en särskilt dålig idé att placera en behållare med honung i ett skåp nära en värmekälla (t.ex. en spis). Skåpet kan värmas upp av ångan från den tillagade maten, vilket direkt påverkar kvaliteten på den honung som finns i skåpet. Dessutom är honung som raps, gullris, tidig och flerblommig bra att förvara i kylskåpet.Dessa produkter kan jäsa när de förvaras i rumstemperatur.Den sänkta temperaturen i kylskåpet förhindrar jäsning.
Kan honung bli dålig?
Honung kan bli dålig, men det händer bara i två fall.Det första är när biodlaren har centrifugerat honungen för tidigt och den innehåller för mycket vatten, vilket leder till jäsning och bildning av skum och en alkoholhaltig lukt. Det andra är när honungen lagras under varma förhållanden under långa perioder. I detta fall bildas hydroximetylfurfural – ett ämne som kan vara skadligt för hälsan – i honungen.
Wojciech Margowniczy påpekar också att honung är en torr produkt (vattenhalten är cirka 20%) och därför absorberar vatten och olika lukter från omgivningen.Om du vill njuta av välsmakande honung så länge som möjligt bör du därför alltid skruva fast behållaren väl och aldrig förvara honung öppet.