Ketchup från affären innehåller ofta mycket socker.
Ett alternativ till köpt ketchup
1 matsked färdig sås innehåller upp till 1 tesked av denna ingrediens..
Det är ofta så sött och klibbigt att de torkade resterna är svåra att tvätta bort från tallriken.
När du väl har gjort din egen zucchiniketchup enligt det här receptet från przyslijprzepis-portalen äter du bara det.
Det finns inget socker eller vinäger i detta recept och ketchupen är fantastisk.
Det är svårt att föreställa sig en grillfest utan en portion senap och ketchup.
Men om du bryr dig om vad du äter, använd din zucchini för att göra fantastisk hemlagad ketchup..
Tack vare en starkt aromatisk tillsats liknar den perfekt den från butiken, och även tack vare att den inte innehåller socker eller vinäger överträffar den den avsevärt i smak och sammansättning.
Har du ung zucchini kan du använda dem hela, utan att skära ut mitten.
Glöm inte att klippa ut fröna från de äldre.
Stek grönsakerna i omgångar, annars börjar de stuva och zucchiniketchupen får mer vatten.
Zucchini är så delikat i smaken att den kräver första förberedelse genom rostning, och tack vare denna metod får du en mer uttalad smak och en bättre konsistens..
Du kan eller inte får skala tomaterna.
Det räcker att blanda ihop dem med huden – det finns flest vitaminer.
Förbered dem separat och kombinera dem med zucchinin först i slutet av förberedelsen.
Om du gör detta i förväg kommer grönsakerna att koka mycket längre.
Hur smaksätter man zucchiniketchup?
Du kan förbättra färgen och smaken på produkterna avsevärt genom att tillsätta tomatpuré (utspädd med varmt vatten till konsistensen av ketchup) och lite torkad mald gurkmeja..
Var försiktig med mängden av denna krydda.
För mycket kan göra ketchupen bitter.
Krydda zucchiniketchup endast med torkade örter – de du gillar.
Färska örter kan bli bittra eller jäsa i behållaren.
Hoppa inte över att lägga till selleristjälkar , även om du inte gillar denna grönsak i andra rätter.
Den är väldigt aromatisk och samtidigt fräschare och mindre jordig i smak och doft än själva roten.
Det kommer inte att dominera smaken på såsen, men kommer att accentuera och framhäva den.
Det är selleristjälken som ger såsen dess typiska ketchupsmak..
Zucchini ketchup recept
Ingredienser:
2 kg zucchini.
2 kg tomater med tjockt kött.
1 vit del av mittporen.
2-3 stjälkar selleri.
2 matskedar torkad oregano eller mejram.
salt och peppar efter smak.
olja.
Valfritt: 2-3 matskedar tomatpuré och en halv tesked mald gurkmeja.
Beredningsmetod:
Tvätta tomaterna och skär ut de hårda delarna.
Vi skållar dem med kokande vatten och skalar skinnet eller skär dem i tärningar och mal dem.
Lägg tomaterna i en stor kastrull och lägg på medelvärme.
Värm upp under omrörning då och då.
Under tiden tvätta och skala zucchinin..
Skär ändarna av de äldre plantorna och skär ut fröna.
Skär i tärningar.
Stek i omgångar i en separat gryta eller panna.
Tvätta purjolöken och skölj den noggrant även mellan enskilda lager.
Skär den i skivor.
Skär selleristjälkarna och bladen i små bitar.
Stek purjolöken och sellerin under omrörning och se till att de inte blir bruna – annars kan ketchupen bli bitter.
Efter att ha kokat tomaterna med purjolök och selleri i en timme tillsätt rostad zucchini, salt och peppar efter smak..
I detta skede, tillsätt även mejram eller oregano, tomatpuré och gurkmeja.
Smaka av medan du kryddar tills du får den bästa smaken för dig.
Koka på låg värme 20 minuter under omrörning.
Ta bort från värmen och kokande zucchiniketchup häll upp i medelstora glas..
Torka av kanterna och stäng locken, håll dem torra.
Placera konservburkarna i en kastrull klädd med en ren bomullshandduk, fyll på med vatten upp till 3/4 av konservburkarnas höjd och värm upp.
När vattnet börjar koka sänker vi temperaturen och värmer konservburkarna i ca 20-30 minuter..
Pastörisering av hemmagjord ketchup
Receptet saknar naturliga konserveringsmedel (vinäger och socker), därför var särskilt uppmärksam på hygien vid beredning och korrekt pastörisering..
Tvättade och steriliserade burkar koka i cirka 30 minuter..
Och glöm inte locken.
Locken ska också kokas i ca 1-2 minuter.
Kontrollera att de inte är deformerade – att de fortfarande stänger kopparna tätt.
När du häller den beredda zucchiniketchupen i glas torka försiktigt av kanterna på glasen och locken med en pappershandduk – de ska vara helt torra.
Vi pastöriserar i kokande vatten vid en temperatur nära kokning..
Zucchiniketchup kommer att passa till t.ex.med kött, pommes och andra rätter.
smaklig måltid!