Goulash är en favoriträtt för många för dess rik smak och enkel förberedelse..
För att tillaga en krämig och tjock gulasch finns det några knep.
Dessa hjälper dig att uppnå en perfekt konsistens och en utsökt rätt som smälter i munnen.
Portal zadovoljna tog med sig några tips hur man tjocknar grytan och gör den ännu godare .
Minska vätska genom matlagning
Det enklaste sättet att tjockna en gryta är att koka den längre.
Detta gör att vätskan avdunstar och lämnar en tjock, rik massa.
Tillagning på låg värme under omrörning ibland hjälper till att förhindra att grytan fastnar i botten av grytan.
Grönsaker som förtjockningsmedel
Om du använder potatis för att tjockna din gryta har vi några andra bra tips till dig.Att tillsätta grönsaker som morötter eller pumpa kan också göra grytan tjockare på ett naturligt sätt.Dessutom får du nya smaker genom att använda dessa grönsaker och många som använder dessa grönsaker för att tjockna sin gryta kan inte få nog av det.
Dessa grönsaker bryts ner under tillagningen och frigör stärkelse , vilket hjälper till att göra grytan tjockare.
Grönsakspuré kan tillsättas direkt i grytan eller så kan grönsakerna puréas innan de läggs tillbaka i grytan.
Malda nötter och frön
Malda valnötter, mandlar eller frön kan fungera som naturliga förtjockningsmedel.
Lägg dem direkt i grytan och koka tills de smälter och tjocknar såsen.
Den här metoden gör inte bara grytan tjockare, utan tillför ytterligare ett lager smak.
Tomatpuré eller puré
Tomatpuré är ett annat effektivt sätt att tjockna en gryta.
Tillsätt några matskedar av pastan i grytan och koka tills den blandar sig med de övriga ingredienserna.
Tomatpuré kan också användas för att tjockna, ge fyllighet och djup i smaken.
Mjöl eller stärkelse
Om man vill undvika fräsning men ändå vill använda mjöl kan man tillreda en blandning av mjöl och vatten..
Blanda en matsked mjöl med kallt vatten tills du får en slät blandning, som du gradvis tillsätter i grytan under omrörning.
Alternativt kan majsstärkelse vara ett utmärkt val för en klumpfri förtjockning.
brödsmulor
Att tillsätta brödsmulor är en mindre känd metod för förtjockning.
Även om det kan förändra maträttens konsistens , får du en tjock och krämig konsistens om du använder det med måtta.
Tömma överflödig vätska
Istället för att lägga till tillsatser i grytan kan du helt enkelt tömma överflödig vätska..
På så sätt minskar du den totala sjudningstiden och du kan använda den återstående vätskan för att doppa bröd eller som ett tillägg till en annan maträtt.
Mejeri
Gräddfil eller grekisk yoghurt kan ge en krämig konsistens till din gryta.
Mot slutet av tillagningen tillsätter du dessa ingredienser och rör om tills de blandas.
Försiktighet, koka inte för länge för att förhindra att mejeriprodukterna koagulerar.
Tips för den perfekta grytan
Koka långsamt:
Den långa, långsamma tillagningsprocessen gör att smakerna utvecklas och tränger in i alla ingredienser.
Använd ingredienser av hög kvalitet:
Köttets och grönsakernas färskhet och kvalitet påverkar i hög grad den resulterande smaken.
Kryddor:
Spara inte på kryddorna.
Lagerblad, rökt paprikapulver, spiskummin och färska örter som persilja eller koriander kan ta din gryta till nästa nivå.
Nästa gång du lagar en gryta kan du prova dessa sätt att göra den tjockare och njuta av en rik, krämig rätt som smälter i munnen.
Bon appetit!