18 juli 2024 (Foto: shutterstock/Gagarova Olga).
Du kan bara njuta av färska säsongsgrönsaker under några månader om året. Det finns sätt att bevara smaken längre. Det finns sätt att bevara smaken längre. Frysta gröna bönor behåller sin utsökta smak, fasthet och näringsrikedom. Men det är värt att förbereda dem ordentligt.
Hur fryser du gröna bönor? Det är ett av de bästa sätten att njuta av denna säsongsgrönsak året runt.Vid första anblicken kan det verka som en enkel process, men det finns några viktiga saker att tänka på.
Hur fryser man gröna bönor? Behåller de sin smak längre
Processen med att frysa gröna bönor startas bäst genom att tvätta, rengöra och skära av ändarna.Du kan bryta den i bitar direkt.Lägga sköljda grönsaker i frysen utan att blanchera, t.j.värmebehandling, rekommenderas inte.Det är bäst att koka bönorna kort för att bevara deras smak.Lägg dem helt enkelt i kokande vatten i fem minuter.
Låt sedan grönsakerna rinna av och kyl dem i kallt vatten.Då behåller de sin färg och smak.Vi rekommenderar att du torkar bönorna med en pappershandduk innan du förvarar dem i frysen.Slutligen är det bara att skiva dem och lägga dem i påsar eller lufttäta behållare i frysen.Grönsaker som tillagats på detta sätt kan användas i upp till nio månader.
Gröna bönor – pris. Är det värt att frysa?
Att frysa grönsaker ordentligt ger dig möjlighet att njuta av dem året runt.Ibland uppstår dock frågan om det är bättre att göra det själv eller köpa färdigt.Det är viktigt att komma ihåg att säsongen för gröna bönor är relativt kort.Färska bönor kan avnjutas från juni till slutet av september.För närvarande betalar vi cirka 3,50-5 euro per kilo.En 450-gramsförpackning med frysta gröna bönor kostar dock mellan 1 och 2 euro.