Tillräcklig sömn, både vad gäller kvalitet och längd, är en integrerad del av våra liv som har stor inverkan på hälsan.Hur mycket sömn bör vi egentligen få och bör sömnlängden förändras med åldern?
Varför är sömn viktigt?
Sömn har en icke försumbar inverkan på vår hälsa, koncentration och välbefinnande, eftersom den möjliggör korrekt regenerering och funktion av hela kroppen, särskilt hjärnan.
Intressant nog innehåller alla organ en viss kemisk förening, purinnukleosiden adenosin, som spelar den största rollen i hjärt-kärlsystemet och nervsystemet.I samband med sömn fungerar adenosin i nervsystemet som en neurotransmittor som överför information om trötthet till hjärnan.
Å andra sidan, under sömnen, särskilt i dess djupa stadier, avlägsnas adenosin från hjärnan , vilket gör att vi känner oss utvilade på morgonen.
Tillräcklig sömn har en mycket viktig effekt på kroppens immunförsvar , den reglerar också blodsockernivån, stärker hjärtat, hjälper till att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt och förbättrar minne och koncentration, vilket är särskilt viktigt för äldre.
Hur många timmars sömn behöver äldre människor?
Forskare har genomfört studier i åratal för att besvara frågan hur lång sömnen bör vara beroende på vår ålder. Nyfödda upp till tre månaders ålder har mycket höga sömnbehov eftersom de bör sova 14 till 17 timmar per dygn.
Spädbarn mellan fyra och elva månaders ålder behöver 12-15 timmars sömn , ett- och tvååringar behöver 11-14 timmar och förskolebarn i åldern tre till fem år behöver 10-13 timmar.
Det optimala antalet sömntimmar per dygn för en vuxen är åtta timmar, och detta är den allmänt accepterade standarden för tillräcklig återhämtning.
Ett forskarteam från University of Cambridge och Fudan University i Kina genomförde en studie med cirka 500 000 deltagare i åldrarna 38 till 73 år för att fastställa om för mycket eller för lite sömn kan orsaka kognitiv försämring och försämrad mental hälsa.
Analysen av studien visade att för personer som är 65 år eller äldre är det optimala antalet sömntimmar sju.Studiedeltagare som sov sju timmar om dagen kände sig utvilade, fokuserade och mådde mycket bra på morgonen.