Fantastiskt gott recept på hemmagjord färskost från youtube – mascarpone som smakar ännu bättre än den från butiken.
För några ören får du ett halvt kilo god hemmagjord produkt, plus vassle av god kvalitet som du kan använda till exempel i smeten eller pannkakorna.
En leverans av hemlagad mascarpone på 10 minuter
Jag använder mascarpone i många desserter och i nästan alla söta fyllningar.
På sommaren är det bara att blanda med färsk frukt, fylla i glas och så har du en läcker kall njutning.
Du kan också toppa den med kex eller chokladbitar.
För att göra hemmagjord mascarpone behöver du bara några grundläggande ingredienser och lite tid.Du kan lägga till olika smaker i slutprodukten, till exempel vanilj, kakao eller frukt.
Hemlagad mascarpone är mycket mångsidig , du kan använda den i många recept, från tiramisu till fruktdesserter till salta pålägg.
När du tillagar den vet du exakt vilka ingredienser den är gjord av och du kan vara säker på att den inte innehåller några konserveringsmedel eller konstgjorda ingredienser.
Den största fördelen är att hemmagjord mascarpone har en mer distinkt och naturlig smak som lätt kan anpassas till dina önskemål..
Varför bara gräddfil och yoghurt?
Gräddfil och yoghurt innehåller mycket fett, vilket är en förutsättning för att mascarpone ska kunna bildas.Båda ingredienserna innehåller mjölksyrabakterier, som får mjölkproteinerna att koagulera och bilda en krämig substans.
För att göra hemlagad mascarpone behöver du:
400 g gräddfil (fetthalt så hög som möjligt 18-20%),.
350 gram yoghurt (fetthalt 10%).
3 gram salt.
2 gram bakpulver.
Procedur:
Blanda yoghurten med saltet och rör om ordentligt.
Rör ner soda, som siktats ner i yoghurten, och tillsätt sedan gräddfilen.Blanda ordentligt.
Vi kommer att få en jämn kräm.
Förbered nu en ren skål i vilken vi lägger en sikt.
Klä en sil med ostduk och lägg grädden ovanpå.
Vik linnet över toppen av grädden.Sila så att vätskan kan rinna av.
Ställ åt sidan i kylskåpet i minst 12 timmar.
Nästa dag har vi utsökt hemlagad mascarpone i en skål.
Och du har separat vassle i skålen.Var noga med att inte hälla ut det, det kan användas som degtillsats.
Den resulterande konsistensen av mascarpone mjuk och krämig.
Det är precis som köpta mascarpone.
Vi önskar dig en god smak! :-).
Video: