Läcker hemlagad majonnäs utan olja som du kan ha klar på ett ögonblick och med bara några enkla ingredienser.
När du väl har smakat den kommer du definitivt inte att sträcka dig efter en till!
Exceptionellt recept på hemlagad krämig majonnäs från youtube-kanalen Un jour Une recette.
Varför är det värt att göra majonnäs utan olja?
Oljefri majonnäs är ett hälsosamt och välsmakande alternativ till klassisk majonnäs.Det är lämpligt för dem som vill njuta av en god sås utan ånger.
Det finns flera skäl till varför det är värt att göra oljefri majonnäs:
Det viktigaste är utan tvekan det lägre kalori- och fettinnehållet. Jämfört med klassisk majonnäs är oljefri majonnäs mycket mer kostsam.
Detta är perfekt för dig som vill hålla koll på vikten eller har ett begränsat fettintag.
Att göra majonnäs hemma är enkelt och gör att du kan kontrollera ingredienserna och mängderna av varje ingrediens.På så sätt kan du skapa en majonnäs precis efter dina önskemål och behov.Du kan till exempel använda dina favorit kryddor eller färska örter för att finjustera smakerna.
Majonnäs utan olja kan användas på samma sätt som klassisk majonnäs.Den passar utmärkt i sallader, på smörgåsar, till fisk, kött eller som dip till grönsaker.Naturligtvis är den också ovärderlig för hemmagrillning.
För majonnäs utan olja vi behöver:
4 stora ägg.
en nypa salt.
1/2 msk citronsaft.
1 msk äppelcidervinäger (kan ersättas med 1 msk senap).
100 g grekisk yoghurt (eller skyr).
Procedur:
Häll vatten i en kastrull och lägg i äggen.Efter kokning koka i 8 minuter.
Låt de kokta äggen svalna och skala dem sedan.Separera gulorna från de kokta äggen och överför dem till en djup tallrik.
Tillsätt en nypa salt i gulorna och pressa i citronsaften.
Tillsätt sedan vinäger och blanda blandningen noggrant.
Kommentar.
Om du inte har vinäger hemma kan du ersätta den med senap klassisk eller Dijon.
Till sist tillsätt yoghurten. Yoghurten kan ersättas med skyr eller mascarpone.
Med stavmixer vispa i några sekunder tills du får majonnäs.
Häll den färdiga majonnäsen i en mindre skål. Placera i kylskåpet.
Kan serveras.
Serveringsidéer
Du kan använda hemlagad majonnäs utan olja på en mängd olika sätt.Till exempel är den lämplig för följande rätter:
Sallader: En enklare sallad med oljefri majonnäs får en fräsch och lätt touch.Den passar utmärkt till kyckling, grönsaker eller pasta.
Smörgåsar och smörgåsar: Oljefri majonnäs ger dina favoritmackor en krämig och delikat smak utan att tynga ner dem för mycket.
Dippsåser: Du kan göra olika typer av dippsåser baserade på oljefri majonnäs, till exempel till chips, grönsaker eller kött.Du kan smaksätta den med örter, vitlök eller andra kryddor efter egen smak.
Hemmagjorda dressingar: Oljefri majonnäs är en utmärkt bas för hemmagjorda salladsdressingar.Du kan kombinera den med yoghurt, vinäger, honung och olika örter.
Kokt potatis och andra sidorätter. Oljefri majonnäs med tillsats av örter och Dijon-senap är en bra lösning.
Vi önskar dig en god smak!
Videohandledning:.