Att odla zucchini är relativt enkelt och lämpligt för nybörjare.
Denna grönsak är populär för sin mångsidighet i köket och snabb tillväxt..
I den här artikeln kommer du att lära dig de grundläggande reglerna för odling och skörd av zucchini också hur man känner igen en mogen och giftig zucchini.
Satsa på dessa tips från YouTube-kanalen Chiculio’s Garden.
När ska man skörda zucchini?
Vanligt odlade sorter av zucchini har en odlingsperiod från sådd till första skörd cirka 55 till 65 dagar.
Detta innebär att du vid sådd på friland kan börja skörda runt 15.juli och vid sådd i växthus från 1.juli. .
För förgrodda plantor är skörd möjlig redan från slutet av juni. .
Hur känner man igen en mogen zucchini?
Om du inte exakt minns när du sådde eller planterade zucchinin, spelar det ingen roll.
Det går också att navigera efter andra indikatorer när man skördar. .
Den första signalen för att skörda är definitivt fruktens storlek. .
Zucchinins storlek och form varierar beroende på art, men också beroende på växtens tillstånd och kondition.
Det är därför omöjligt att säga tydligt vid vilken storlek zucchini ska skördas.
Frukter upp till 20 cm är idealiska, men du kan också skörda mindre.
En annan signal är definitivt fostrets färg. .
Hos enfärgade sorter ska färgen vara enhetlig.
För randiga sorter ska ränderna vara missfärgade.
En annan signal är köttfärg.
Fruktköttets färg är ljusgrön eller lite gul i de flesta sorter .
Den sista indikatorn på att zucchinin är mogen är blommans tillstånd på toppen av frukten.
I omogen frukt, blomman har full färg och är inte torr. .
När frukten mognar förlorar blomman gradvis färg och vissnar till slut helt .
När blomman är torr och faller av, är det dags att skörda. .
Hur skördar man zucchini?
Metoden för att skörda zucchini varierar beroende på om du skördar zucchini för omedelbar konsumtion eller för långvarig lagring.
För omedelbar konsumtion är det lämpligt att skörda zucchini gradvis när frukten mognar.
Jag skördar zucchini ung för omedelbar konsumtion eftersom de är saftiga och har tunt skal.
En annan fördel är färre frön, som också är mjukare .
Unga frukter är också lämpliga för förvaring eftersom omogna frukter har lägre risk att utveckla farliga toxiner.
Frekvent och regelbunden skörd säkerställer en större skörd. .
Om du låter en frukt mogna till full mognad på en planta kan det hända att plantan slutar växa .
Om du ska förvara zucchinin kan du låta frukten mogna färdigt .
När du skördar, knacka på den och om ljudet är ihåligt kan du slita av zucchinin.
Ta fostret i din hand och med en cirkelrörelse slita bort det.
Om du inte kan det, kan du använda en vass kniv.
För vidare förvaring är det bra om det finns några centimeter stjälk kvar på zucchinin. .
Hur känner man igen en giftig zucchini?
Under vissa förhållanden kan zucchini innehålla farliga ämnen – giftiga toxiner.
Detta är en försvarsmekanism som många växter har, till exempel gurkor och squash. .
Genom förädling har man lyckats minska mängden av dessa ämnen i jordbruksgrödor, så mycket att de inte längre utgör någon allvarlig fara.
Men under vissa omständigheter kan innehållet av dessa ämnen i kanderad frukt vara högre och förgiftning kan inträffa .
Du kan se en zucchini så här frukterna är bittra.
Ju fler giftiga ämnen det finns i zucchinin, desto bittrare är den.
Giftiga ämnen finns främst runt stjälkarna och i äldre frukter .
Skörda därför unga omogna frukter.
Var särskilt försiktig med barn som kanske inte känner igen den bittra smaken.
Hur man lagrar zucchini?
Du kan till exempel frysa in zucchini. .
Du kan hacka den, ta ut fröna, skära den i små kuber eller riva den. .
Du kan frysa riven zucchini direkt, tärnad lägg den i frysen på ett bakplåtspapper först, och när den fryser kan du överföra den till en påse.
Du kan förvara zucchini på en torr, mörk plats, till exempel ett skåp eller en källare .
Du kan också torka, pickla eller koka zucchini .
Se den bifogade videon för mer information.
Lycka till!