På grund av att smör är en mejeriprodukt anses det vara en produkt som endast ska förvaras i kylskåp.Men är det verkligen så? Bri Bell, nutritionist och expert på livsmedelssäkerhet, förklarar.
Smör är en av de mest använda livsmedelsprodukterna.Det måste innehålla minst 80 % mjölkfett, även om det finns versioner med lägre fetthalt som måste märkas i enlighet med detta.Denna produkt är vanligtvis mycket hård när den tas ut ur kylskåpet.Så hur förvarar man smör så att det är mjukt men inte förstörs för snabbt? Kan det förvaras på ett säkert sätt på köksbänken?
Hur förvarar man smör? Går det att förvara smör på köksbänken?
Svaret på denna fråga kan vara tvetydigt.Handkärnat smör som tillverkas av opastöriserad mjölk eller grädde ska förvaras i kylskåp eftersom det förstörs snabbt i rumstemperatur på grund av snabbare bakterietillväxt.(Omvänt är smör som finns i butiker och som är tillverkat av pastöriserad mjölk mindre känsligt för bakterietillväxt och behöver inte förvaras i kylskåp).
– Smör som förvaras i rumstemperatur är säkert att äta.Produkten förstörs inte lika snabbt i rumstemperatur som andra mejeriprodukter, tack vare dess låga kolhydrat- och proteininnehåll, som är föredragna födokällor för mögel och bakterier, säger Bri Bell, nutritionist och expert på livsmedelssäkerhet, till allrecipes.com.
Det är ändå värt att påpeka några saker om att förvara smör utanför kylskåpet.Detta är mycket viktigt för att förhindra tillväxt av skadliga bakterier och för att bevara produktens smak och konsistens.Smör är inte en produkt med evig färskhet – om du använder det ibland är det bättre att förvara det i kylen. Men om du kan använda det inom högst en vecka kan du förvara det utanför kylskåpet.
Är det nödvändigt att förvara smör i kylen på sommaren?
Om du väljer att förvara smöret i rumstemperatur ska du försegla det ordentligt i en ogenomskinlig behållare (t.ex.Förvara i en tät, lufttät behållare (t.ex. en smörskål) och förvara på en mörk plats, skyddad från solljus.Faktorer som tillgång till ljus, syre och fukt påverkar ransoneringsprocessen.Temperaturen bör inte överstiga 20 grader C, så det är lämpligt att förvara smör i kylskåp på sommaren.
Ett annat sätt att förvara smör är att lägga det i vatten, vilket användes innan kylskåpen blev vanliga.Denna traditionella teknik hjälper till att hålla smöret friskt och mjukt.Det finns moderna smörkärnor på marknaden för förvaring av smör i vatten, men det går att göra utan specialverktyg.Lägg bara smöret i en skål och täck med kokt saltat vatten (salt fungerar som ett naturligt konserveringsmedel) så att det är helt nedsänkt.I detta fall är det också viktigt att smöret är väl förseglat och förvaras på en skuggig plats.