Avokadon är en frukt som uppskattas för sina hälsofördelar, men den har också en mörk sida.Arten är resurskrävande och dess odling har en negativ inverkan på miljön.Dessutom finns det för många människor ett drama och till och med drogkartellverksamhet bakom avokadoproduktionen.
Få livsmedel har nått en sådan spektakulär framgång som avokadon, en frukt som kommer från ett vintergrönt träd från Mexiko.Men trots dess popularitet väljer allt fler människor och restauranger, framför allt i Västeuropa, att avstå från den.Varför sker detta?
Avokado gör inte det.Varför slutar folk att äta avokado?
Trots de många fördelarna med avokado är det kontroversiellt att äta dem.En rörelse som kallas „avocadon’t“har till och med uppstått, vars medlemmar är emot konsumtionen av denna frukt.Anledningen till detta är den skrämmande bakgrunden till dess kultivering.
De största problemen gäller avokado från Mexiko och Chile, som är världens största producenter av frukten. I takt med att efterfrågan på avokado ökar, ökar också intresset för att odla den. För att möta den globala efterfrågan skövlas skogar och ersätts med avokadoplantager. Detta leder till att djurens livsmiljöer försämras och till jorderosion.Dessutom används stora mängder bekämpningsmedel vid odlingen, som läcker ut i jord, luft och vatten och påverkar djur- och växtlivet negativt samt hälsan hos odlare och invånare i omgivningen.
Under de senaste åren har avokadoodling blivit mer lönsam än kokaodling.Som en följd av detta har många avokadoplantager i Mexiko tagits över av drogkarteller, vilket har bidragit till många dödsfall (inklusive dödsfall) bland bönder som har vägrat att underkasta sig de nya ägarna.Arbetsförhållandena på sådana plantager liknas ofta vid slaveri.
Tvister om odling av avokado
Avokadoodling är mycket resurskrävande. Upp till 600 liter vatten behövs för att producera 1 kg avokado, medan 1 liter räcker för att producera 1 kg äpplen.Det ökande antalet avokadoplantager leder därför till att de naturliga vattenresurserna utarmas, vilket är särskilt tydligt i Chile.
Det är därför lämpligt att vara särskilt uppmärksam på fruktens ursprung vid inköp.(Välj avokado från Spanien eller Israel och undvik avokado från Chile och Mexiko). Du kan också leta efter produkter med märkningen „Fair Trade“.