På söndagsbordet hemma hos oss får man inte missa en god gräddfylld semla.
Problemet för mig har dock alltid varit att baka en sockerkaka som inte går sönder, spricker och som är härligt mjuk och fluffig.
Jag har provat många recept på semlor och ändå har degen gått sönder eller toppen spruckit när jag rullat den.
Rullen smakade bra, men den var inget att titta på.
Äntligen har jag ett recept på en mjuk och smidig deg som rullar ihop sig i ett nafs.
Jag fick den av min favoritkonditor – min mamma, som också provade den och inte kan få nog av resultatet.
Den spricker inte, den går inte sönder och den smakar helt fantastiskt.
Behöver:
6 st ägg.
120 g strösocker.
90 g vanligt mjöl.
För fyllning:.
Keso.
frukt.
sylt.
nutella.
Topp:.
Pulveriserat socker.
Smält choklad.
Procedur:
Dela upp äggen i vitor och gulor.
Vispa äggvitorna med sockret tills de är skummiga.
Tillsätt successivt en äggula i taget.
Och efter varje vispa noggrant.
Rör till sist ner mjölet med en visp, helt för hand.
Bred ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ställ in i en förvärmd ugn.
Baka vid 180 grader i ca 7-10 minuter.
Efter gräddningen rullar du ihop degen med bakplåtspapperet.
Låt svalna.
Ta bort papperet efter kylning.
Fyll sedan med grädde och frukt.
Om du vill kan du bara breda på Nutella eller vispgrädde eller sylt.
Rulla ihop.
Strö över socker på toppen.
Du kan fortfarande hälla sicksacktoppningen.
Vi önskar dig en god smak! :-).