16/08/2024 (Foto: Pixabay/jackmac34).
Vitlök hamnar väldigt ofta i sängar mellan lök, juice, tomater och morötter.Och det är inte konstigt, för det är lätt att odla och när det väl växer så har man ett förråd under lång tid.Men för att detta ska hända måste det förvaras på rätt sätt.Annars kan det gå fel och allt arbete går till spillo..
Många människor kan inte föreställa sig livet utan vitlök.En del skrattar när sju baljor slängs i en måltid som enligt receptet innehåller två baljor.Vitlök tillför inte bara ’det där’ till maten, utan också näringsvärde och en bra dos av hälsa.Därför kommer nästan alla som har sin egen trädgård att hitta en plats för denna grönsak i den.
Hur torkar man vitlök och förbereder den för lagring?
När skördetiden kommer tänker du på det bästa sättet att lagra den.Sådan ganska färsk vitlök har ett relativt fuktigt skal, som lätt kan börja mögla och därigenom angripa enskilda kryddnejlika också.Därför är den gyllene regeln att torka den.Det tar ett tag, men på detta sätt kommer du att kunna lagra den i många månader och ingenting kommer att hända med den.
Hur torkar du vitlök efter skörd? Det är bäst att sprida ut lökarna i solen. Om vädret inte är bra, kan det vara inne i huset.Det är viktigt att platsen är luftig. Rengör dem sedan från marken och häng dem för att torka ytterligare.Efter cirka två till tre veckor är de redo för slutförvaring.
Hur lagrar man färsk vitlök?
Det viktigaste är att hitta en lämplig plats för honom.Det ska vara luftigt och torrt. Hur man lagrar vitlök beror på oss, våra förmågor och färdigheter.En version för inte särskilt konstnärliga eller bara upptagna människor? Många mormödrar använder patentmjöl.De lägger helt enkelt glödlamporna i en låda och dammar dem ordentligt. Hur kan du annars göra det?
Det går bra att hänga upp flätor och buketter så att de får en jämn och konstant lufttillförsel.Fukt kommer inte att skrämma dem.