Inlagda grönsaker är inte bara ett gott tillskott till många måltider, utan också en veritabel skattkista av hälsosamma ämnen. Mormödrar visste mycket väl hur man bevarar inte bara de hälsosamma egenskaperna utan också styrkan hos pickles. En enkel regel om tre gånger tre räcker för att njuta av välsmakande och hälsosamma gurkor.
Pickles – varför ska du äta dem?
Pickles är rika på naturlig probiotika som stöder en hälsosam tarmflora.Regelbunden konsumtion av probiotika kan förbättra matsmältningen, öka immuniteten och hjälpa till att förebygga många tarmsjukdomar.Pickles innehåller matsmältningsenzymer som hjälper till att bryta ner maten och göra den lättare att smälta.Som ett resultat kan de lindra symtom på matsmältningsbesvär, uppblåsthet och andra magproblem.
Inläggningsprocessen ökar C-vitaminhalten i gurkor.Detta vitamin är viktigt för att immunsystemet ska fungera korrekt, hjälper till att bekämpa infektioner och påskyndar sårläkning.Inlagda gurkor är också kalorifattiga , vilket gör dem till ett perfekt tillskott för dem som håller koll på vikten.De kan vara ett hälsosamt mellanmål som ger värdefulla näringsämnen utan onödiga kalorier.
Gurkor innehåller kalium, som hjälper till att reglera blodtrycket.Att konsumera livsmedel som är rika på kalium kan minska risken för högt blodtryck och andra hjärt-kärlsjukdomar.De är också en källa till antioxidanter, som hjälper till att neutralisera fria radikaler i kroppen.Fria radikaler kan skada celler och påskynda åldrandeprocessen, så antioxidanter är viktiga för att bibehålla hälsa och ungdom.
Få människor vet att gurkor också kan påverka produktionen av neurotransmittorer som serotonin , vilket är förknippat med gott humör.Att äta gurka regelbundet kan bidra till att minska stressymptom och förbättra det allmänna välbefinnandet.
Mormors sätt att lägga in gurkor.Regeln om tre gånger tre
Det första steget är att välja rätt gurkor.De ska vara färska, unga, medelstora och ha ett jämnt och intensivt grönt skal.Undvik förvuxna och gulaktiga gurkor eftersom de tenderar att mjukna snabbare.
Farmödrar säger alltid att en av hemligheterna för att få fasta gurkor är att blötlägga dem i kallt vatten först. Det är en bra idé att blötlägga gurkor i isvatten i flera timmar, helst över natten, innan du betar. Denna enkla procedur hjälper till att bevara deras krispighet.
För proportioner gäller regeln tre gånger tre : till 3 kg färska gurkor, tillsätt 3 kg vatten och 3 matskedar salt.För att förhöja smaken på gurkorna, tillsätt cirka fem vitlöksklyftor, några dillkvistar, pepparrotsblad och -rot samt eventuellt ekblad.
Inläggning av gurkor enligt regeln 3 gånger 3
Vilka är stegen för framgångsrik betning? Här är en färdplan för proceduren:
- Tvätta gurkorna noggrant och blötlägg dem i kallt vatten i några timmar.
- Koka upp vattnet (3 liter) och lös upp saltet i det, ställ det sedan åt sidan och låt det svalna.
- Lägg några pepparrotsblad, en dillkvist och 1 – 2 vitlöksklyftor i botten av ett stort glas.
- Lägg gurkorna tätt i burken och omge dem med de övriga ingredienserna (vitlök, dill, pepparrot).
- Häll den kylda saltlösningen över allt och se till att gurkorna är helt nedsänkta.
- Täck burken med ostduk eller stäng den med ett lock och låt stå på en sval plats i några dagar.