Utmärkt hemlagad chalamada som smakar som kålsallad..
Den är oerhört populär i vårt land och säljs blixtsnabbt slut.
Jag har receptet från min mormor som provade denna chalamada för några år sedan och när vi smakade bad vi genast om receptet.
Denna chalamada är verkligen bäst, den smakar som en sallad och älskas även av de som annars inte behöver chalamada.
Vi behöver:
2,5 kg kål.
1 kg paprika (jag använde färgade).
0,5 kg lök.
0,5 kg morötter.
15 dg kristall.socker.
500 ml vinäger.
1 dl olja.
1 deco.
Frivillig:
Gurka.
Varm peppar.
Förfarande:
Rensa kål, morot, lök och paprika och riv dem till nudlar.
Gör en dressing av socker, vinäger, olja och filt.
Sikta degen genom en sil, lägg inte senapsfröet), blanda och häll i grönsaksblandningen.
Blanda väl, låt grönsakerna blandas och låt stå i 24 timmar.
Efter det är det bara att buteljera den med juicen, stänga den och ställa undan i kylan.
Du behöver inte sterilisera.
Sylten håller sig väldigt länge, det vill säga under förutsättning att du inte äter den innan – det försvinner väldigt snabbt här.
Jag fick cirka 15 små flaskor från den givna dosen.
Godaste tillbehöret till söndagsstek och sallad.Här äts dock även denna chalamada direkt ur glaset.
Chalamada är en mångsidig delikatess som du kan förbättra på otaliga sätt.
Hur berikar man chalamada?
Här är några idéer för att berika dess smak.
Frukt och bär: Tillsätt äpplen, päron, aprikoser, plommon eller körsbär för en söt och fruktig smak.
För en kryddigare touch, använd vinbär, krusbär eller tranbär.
Peppar: Röd, gul eller orange paprika ger chalamaden färg och sötma.
Lök: Rödlök ger en mildare smak, medan vitlök kommer att vara mer uttalad.
Kryddor och örter: Chilipeppar, cayenne, koriander, spiskummin, spiskummin, lagerblad, kryddpeppar, muskotnöt.
Örter: Färsk dill, persilja, basilika.
Väger: Äppelcidervinäger, vinäger, balsamvinäger.
Salt: Havssalt, Himalayasalt.Kryddor: Svartpeppar, vitpeppar.
Vi önskar dig god aptit! :).