Vid en presskonferens idag meddelade arbetsmarknadsminister Erik Tomas stora förändringar när det gäller bidrag till materiellt behövande.’Alla som kan arbeta ska arbeta’, betonade ministern.Slovakien har för närvarande den lägsta arbetslösheten i historien, med cirka 142 000 personer som kan arbeta.
Tomas påpekade det paradoxala i att tusentals utlänningar arbetar i Slovakien, samtidigt som lokalbefolkningen vägrar ta emot dessa jobb.’Varför skulle inte slovakerna göra det här arbetet?’ frågade ministern.
Minister Tomas presenterade strikta åtgärder för bidragstagare i materiell nöd.’Om du inte arbetar, får du ingenting’, sade han otvetydigt.Syftet är att ’skapa ordning och reda’ och motivera de arbetslösa att arbeta.Enligt ministern finns det många bland de arbetslösa som inte vill arbeta och han vill anställa dem.’Jag erkänner öppet att vi bland de arbetslösa vill anställa och sätta i arbete så många romer som möjligt’, tillade Tomáš.
De nya reglerna omfattar också rättsliga åtgärder.Arbetslösa som vägrar att ta emot ett jobberbjudande kommer att få sina bidrag för materiella svårigheter indragna eller reducerade.En ny mottagare som vägrar att utföra samhällstjänst på 32 timmar i månaden kommer att förlora bidraget helt och hållet.Detta arbete kommer inte bara att utföras i hemkommunen utan även i närområdet.
Ministeriet planerar också att ta itu med problemet med utmätningar, som avskräcker många från att arbeta.’Vi har många människor här som är föremål för utmätning och de vill inte arbeta eftersom kronofogden kräver lön men inte bidrag’, förklarade Thomas.
För långtidsarbetslösa införs ett aktiveringsbidrag som ska belöna dem för att de söker arbete.’Vi kan inte bara vidta restriktiva åtgärder, vi måste också erbjuda dessa människor ett brett utbud av jobb’, sade ministern.Han avslöjade inte beloppet för ersättningen ännu.
Ministeriet arbetar redan med Tarabas departement och kommissionären för romska samhällen om projekt för att hjälpa till.Det finns för närvarande 83 000 lediga jobb på marknaden, men de flesta av dem finns i Bratislava.’Vi måste få in fler jobb och fler möjligheter i dessa regioner.Vi förhandlar redan med regeringskansliet’, avslutar Tomáš.