En perfekt smörig efterrätt med ett lager snö, mandelströssel och mascarponefyllning.
Det är definitivt en av de bästa kakorna jag någonsin smakat.
Ett lyxigt recept på en unik norsk tårta från YouTube-kanalen LiViera Desserts.
Vi behöver:
För smördeg:.
100 g rumsvarmt smör.
100 g strösocker.
4 äggulor.
60 ml ljummen mjölk.
150 g halvgrovt mjöl.
10 g bakpulver.
På snön:.
4 äggvitor.
200 g fint strösocker.
saft av 1/2 citron.
60 g rostad mandel.
På fyllningen:.
250 ml vispgrädde.
90 g strösocker.
300 g mascarpone.
Förfarande:
Hackad mandel stek tills de är gyllene i en torr panna.
Separera vita och gulor från äggen i två skålar. I en djup skål tillsätt smör och socker.Vispa med en mixer.
Under vispning tillsätter vi gradvis äggulorna en efter en.
Häll på ljummen mjölk och vispa en slät blandning..
Sikta i blandningen mjöl och bakpulver.
blanda väl med en visp så att det inte blir några klumpar i degen.
Belägg bakplåten lätt med olja och klä den med bakplåtspapper..
lägg degen på plåten och fördela den jämnt.
Pressa saften från citronen och sila genom en sil i en liten skål.
Vispa äggvitorna separat. Tillsätt socker gradvis under vispning.
Vispa äggvitorna på medelhastighet så att sockret hinner lösas upp.
Slutligen under vispning tillsätter vi citronsaft.
Hela vispningen tar 7-8 minuter..
Lägg snön på degen, fördela den jämnt och gör toppar med en sked (se video).
Strö mandel ovanpå och sätt in i en förvärmd ugn.
Grädda i 20-25 minuter tills den är rosa vid en temperatur på 170°C..
Under tiden förbereder du krämen: kyl skålen och ingredienserna i kylen till 4°C.
Häll grädden i en djup skål och vispa en stund på medelhastighet..
När vispen lämnar ett märke , tillsätt socker och vispa tills det blir hårt.
Tillsätt slutligen mascarpone och vispa en tjock grädde. Häll krämen i en konditoripåse med en dekorativ spets.
Ta bort den bakade kakan från bakplåten och ta bort papperet..
Kakan skär i två lika stora halvor och lägg fyllningen på ena delen.
Lägg den andra delen av degen ovanpå fyllningen.
Vi kan tjäna.
Vi önskar dig god aptit!
Videohandledning:.