Plommon är en populär frukt , som kännetecknas av sina rika näringsvärden och positiva hälsoeffekter.
På grund av sitt höga innehåll av antioxidanter och sin gynnsamma effekt på matsmältningssystemet rekommenderas de ofta som en del av en balanserad kost.
Trots sina många hälsofördelar är de dock inte lämpliga för alla.
Läckerhetens portal avslöjade mer om för vilka plommon kan vara skadliga. .
Plommon är en populär och hälsosam frukt som har ett antal gynnsamma effekter på vår kropp, främst på grund av dess antioxidativa egenskaper och positiva inverkan på matsmältningssystemet.
Det finns dock vissa grupper av människor som bör undvika dem eller begränsa sin konsumtion..
Här är en genomgång av vilka som inte bör äta plommon och varför
Salicylatallergiker
Plommon innehåller salicylater, föreningar som kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor.
Symtomen kan omfatta utslag, andnöd och matsmältningsbesvär.
Personer med fruktosintolerans
Plommon är en källa till fruktos och bör därför inte konsumeras av personer med fruktosintolerans..
Dessa personer kan uppleva obehagliga magsymtom som diarré, flatulens, illamående och svår buksmärta efter att ha konsumerat dem.
Personer med irritabelt tarmsyndrom (IBS)
Plommon kan förvärra IBS-symtom eftersom de genomgår bakteriell jäsning i tarmen, vilket leder till ökad produktion av gaser som koldioxid, väte, vätesulfid och metan.
Detta kan orsaka obehag och en känsla av uppblåsthet.
Diabetiker
Plommon bör ätas med måtta i diabetikers kost och inte som ett separat livsmedel.
Det är viktigt att kombinera dem med protein och fett för att minimera effekten på blodsockernivåerna.
Katrinplommon är särskilt olämpliga för diabetiker eftersom de innehåller mer fruktos och kan öka glukoskoncentrationerna i kroppen avsevärt.
Personer med benägenhet för laxerande effekter
Katrinplommon, särskilt katrinplommon, kan vara laxerande vid överdriven konsumtion..
Därför rekommenderas måttlig konsumtion även för friska människor.
Farliga stenar.
Plommonfrön är mycket giftiga eftersom de innehåller en cyanogen komponent – amygdalin.
Att svälja en sten är inte farligt, men att äta mer än så kan orsaka allvarliga andningsproblem och andnöd.
Det är alltid viktigt att vara vaksam och informerad om de livsmedel vi konsumerar för att förebygga hälsokomplikationer och maximera fördelarna för vår hälsa.
God hälsa!