Kli är en produkt som många människor inkluderar i sin kost för dess hälsosamma egenskaper.Det rensar tarmarna, förser kroppen med många värdefulla vitaminer och mineraler och har en anti-aterosklerotisk effekt.Vilka är de hälsosammaste klierna, vilka specifika fördelar har man av att äta dem och kan de ätas råa? Vi svarar.
Vilka är de hälsosammaste klierna?
Vid malning av spannmålskorn uppstår en viss biprodukt.Detta är kli , som huvudsakligen består av det yttre lagret av kornet.Dessa produkter innehåller många värdefulla näringsämnen , inte bara vitaminer och mineraler, utan även fibrer.
Vilka är de hälsosammaste kliprodukterna? Många pekar på havre kli.Kli, som framställs genom malning av havre, innehåller fibrer, som tillhör betaglukanfraktionen.Studier visar att dessa föreningar bland annat kan bidra till att minska upptaget av kolesterol från tarmarna.Dessutom innehåller havrekli mer omättade fettsyror, som också spelar en viktig roll i människokroppen.
Vilka är fördelarna med att äta kli?
Kli innehåller många vitaminer och mineraler, bland annat vitaminerna A, E och K, B-vitaminer och järn, fosfor, kalium, natrium, kalcium eller magnesium.Kli innehåller också fibrer, som har en positiv effekt på matsmältningssystemet.Fibrer kan förbättra tarmens peristaltik och förebygga förstoppning.
Det främjar också en mättnadskänsla , vilket minskar lusten att småäta mellan måltiderna.Därför ingår kli av olika slag ofta i kosten för människor som vill gå ner i vikt.
Som tidigare nämnts kan fibrerna i havrekli, som tillhör betaglukanfraktionen, bidra till att minska kolesterolabsorptionen.Således kan dessa föreningar minska risken för ateroskleros.
Hur ska havrekli konsumeras på rätt sätt?
Havrekli är en produkt som används flitigt i matlagning.De kan konsumeras på många olika sätt.Bland annat müsli med kli och yoghurt, flingor med mjölk och kli eller havregrynsgröt med tillsats av kli.Produkten är också en utmärkt ingrediens i kakor eller bröddegar.
Kan kli ätas rått? Som det visar sig, ja.Det är dock rekommenderat att blanda dem med yoghurt eller mjölk eller blötlägga dem i vatten i cirka 10 minuter först.Det är också en bra idé att dricka mer vatten efter att ha ätit dem.Överdriv inte med mängden kli. I extrema fall kan intag av stora mängder av denna produkt leda till buksmärtor och matsmältningsbesvär.
När är det bäst att äta kli – morgon eller kväll?
Det är bäst att äta kli på morgonen eftersom fibrerna i produkten kan minska hungerkänslan under dagen.Det är viktigt att veta att det är bättre att inte äta kli före eller efter medicinering.Vissa av ingredienserna i produkten kan störa absorptionen av medicinen.Dessutom bör kli inte ätas av personer som lider av anemi eller störningar relaterade till matsmältnings- eller urinvägarna.