HomeUncategorizedTomaterna håller sig fräscha i upp till 10 dagar tack vare tricket...

Tomaterna håller sig fräscha i upp till 10 dagar tack vare tricket med stjälken.Inte en enda av dem kommer att ruttna längre!

Tomater är en favoritgrönsak i många hushåll , men att förvara dem på rätt sätt kan vara en utmaning.

Glöm kylskåpet

Kylskåpet , som vi ofta använder för att förvara mat, är inte en idealisk plats för tomater – den kalla miljön förstör deras smak och konsistens.

Om du inte vill hamna i en situation där du måste kasta bort ruttna tomater, finns det ett enkelt knep som förlänger deras färskhet.

Portalen newsy.przyslijprzepis gav råd om hur man gör det.

En av de vanligaste orsakerna till att tomater förstörs är stammen, genom vilken luft kommer in i dem och mikroorganismerna som orsakar mögel.

För att förlänga livslängden på tomater, tejpa stjälkarna med silvertejp för att begränsa deras ’andning’.

Färsk i 10 dagar!

Detta trick kan hålla tomater färska i upp till 10 dagar..

Alternativt kan du ta bort stjälkarna helt och förvara tomaterna med stjälksidan nedåt.

Om du förvarar tomater hemma, bör kylskåpet vara ditt sista val..

Det bästa är att förvara dem i en temperatur på 7-10 °C , till exempel i en torr källare.

Om du måste lägga dem i kylen, placera dem på översta hyllan där temperaturen är högst , och ta ut dem minst 30 minuter före användning så att de hinner komma i rumstemperatur och återfå sin fulla smak.

För långvarig lagring rekommenderas att bearbeta överskottstomater för konservering för att minimera risken för förstörelse.

Du kan till exempel använda detta recept för hemlagad ketchup

Ingredienser:

2 kg mogna tomater.

2 medelstora lökar.

4 vitlöksklyftor.

1 röd paprika (valfritt).

100 ml äppelcidervinäger.

100 g rörsocker.

2 teskedar salt.

1 tsk malen svartpeppar.

1 tesked mald söt paprika.

1/2 tesked mald kanel.

1/2 tesked mald kryddnejlika.

1 lagerblad.

2 matskedar olivolja.

Procedur:

Tomatberedning:

Tvätta tomaterna och ta bort stjälkarna.

Skär dem sedan i mindre bitar..

Om du använder röd paprika , tvätta den, ta bort kärnorna och skär den i bitar.

Steka lök och vitlök:

På medelvärme värm olivoljan i en stor kastrull..

Tillsätt hackad lök och fräs tills den börjar bli genomskinlig, ca 5-7 minuter.

Tillsätt sedan hackad vitlök och fortsätt att fräsa i ytterligare 2 minuter tills aromen frigörs.

Tillaga tomatblandningen:

Lägg i tärnade tomater (och paprika, om sådan används) i grytan.

Tillsätt lagerblad, socker, salt, malen peppar, paprika, kanel och kryddnejlika..

Koka upp blandningen, sänk sedan värmen och låt den sjuda försiktigt i cirka 45-60 minuter tills tomaterna är kokta och börjar tjockna.

Rör om då och då.

Tillsättning av vinäger:

När blandningen är tjock och alla ingredienser är väl kombinerade, ta bort lagerbladet och tillsätt äppelcidervinäger..

Låt blandningen koka i ytterligare 10 minuter..

Blandning:

Använd en stavmixer och mixa blandningen tills den är slät. .

Om du inte har en stavmixer kan du använda en vanlig mixer, men låt blandningen svalna något innan du mixar den.

Silning (valfritt):

Om du vill ha extra fin ketchup kan du sila blandningen genom en fin sil eller cheesecloth för att ta bort eventuella bitar av skal eller frön.

Förtjockning:

Om ketchupen är för tunn efter mixningen, kan du koka den på låg värme ett tag till tills den når önskad konsistens..

Fyllning och förvaring:

Häll upp den färdiga ketchupen i steriliserade glasflaskor eller burkar .

Stäng locket väl och låt svalna.

Förvara i kylskåp , där den håller sig i flera veckor.

Om du vill hålla ketchupen längre kan du sterilisera den i vattenbad i 10-15 minuter..

Denna hemlagade tomatketchup är utmärkt för att smaksätta rätter och kommer säkert att glädja alla tomatälskare!

Lycka till!

Erik
Erik
Hej, jag heter Erik, och jag har över 10 års erfarenhet inom stålkonstruktion och montering. Min passion för hållbara och effektiva lösningar driver mig att ständigt förbättra våra tjänster på Ziggma Industriservice AB. Genom dessa artiklar delar jag med mig av insikter och tips för att hjälpa dig förstå vår bransch bättre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Det mest effektiva sättet att slå en FEBER SNABBT!

Effektiva kämpar mot feber finns också i naturen och att hitta dem på apoteket borde inte vara något problem.Du kan använda dessa huskurer som...

Denna citronglass har blivit en absolut HIT: Det enklaste receptet någonsin!

Vi erbjuder dig ett recept på världens mest utsökta citronglass som bara tar 5 minuter att tillaga.En favoritgodis för alla åldrar som är perfekt...

Ibland bör du sätta en disksvamp i mikron

Många av oss använder svampar för att diska dagligen, men få inser de faror som detta oansenliga verktyg kan utgöra om det inte...

Använder du en mikrofiberduk? Undvik 3 platser som eld.Fatala konsekvenser

2024-09-04 (Foto: Privatarkiv). Mikrofiberdukar är ett viktigt och något 'magiskt' rengöringsverktyg för hushållen.Anses av många vara multifunktionell och klarar av att hantera vilket lager...

Senaste kommentarerna