Inte allt porslin och alla köksredskap är lämpliga för diskmaskinen. Felaktig användning kan leda till skador som i sin tur orsakar extra kostnader. Ta reda på vad du ska undvika här så att du inte utsätter dig för onödiga kostnader.
En diskmaskin är en av de mest praktiska apparaterna i köket som sparar tid, energi och vatten.Vi måste dock använda den klokt.Det är inte all disk och alla redskap som kan diskas på detta sätt.
Vad ska man inte lägga i diskmaskinen?
Att lägga disk med klistermärken i diskmaskinen är ett vanligt misstag.Pappers- och klisterrester kan täppa till maskinens filter och leda till kostsamma reparationer.Kontrollera alltid att det inte finns några klistermärken på disken innan du ställer in den i diskmaskinen.
Delikata föremål som porslin eller kristall kan splittras när de utsätts för höga temperaturer och starkt vattentryck.Vi rekommenderar att du tvättar dem för hand för att förhindra skador och bevara deras värde.
Trä är inte motståndskraftigt mot långvarig exponering för fukt.Regelbunden diskning av träredskap och porslin i diskmaskinen kan leda till röta och mögel.Det är definitivt bättre att diska dem för hand och torka dem omedelbart efter diskning.
Gjutjärn rostar lätt och att diska gjutjärnspannor i diskmaskinen kan skada ytan och beröva dem värdefulla egenskaper.Diska dem alltid för hand och torka dem omedelbart.
Du bör också undvika aluminium, eftersom det lätt blir skevt och kan reagera med rengöringsmedel, vilket kan leda till missfärgning och förändrad smak på maten.
Du kan diska dina knivar i diskmaskinen ibland, men det är bättre att göra det för hand och minimera risken för att de blir slöa och förlorar sin glans.
Hur är det med plast? Alla plaster tål inte maskindisk.Höga temperaturer kan orsaka deformation.