Fänkål, även om det inte alltid är bland de mest populära grönsakerna, bör hitta en plats i din kost.Denna oansenliga representant för grönsaker döljer en mängd vitaminer och näringsämnen som stödjer leverns hälsa och övergripande vitalitet..
På polska är det känt som fänkål, och det är under detta namn som de flesta polacker känner till det.Dess huvudsakliga ätbara del är löken, som bildas genom att förena bladen och stjälken vid basen av växten.Denna lök är känd för sin distinkta, lätt anisdoft, som har vunnit popularitet över hela världen.
Hälsofördelar med fänkål.
De gamla grekerna var redan medvetna om fänkålens hälsofördelar.Denna grönsak är en rik källa till vitaminer C, A, K, E, såväl som riboflavin, niacin och folsyra.Mineralerna den innehåller inkluderar kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, natrium och zink.Inom området fytoterapi, som handlar om användning av växter för medicinska ändamål, används fänkål främst som slemlösande medel.
Dessutom värderas fänkål för sina antiinflammatoriska och febernedsättande effekter, vilket gör den till ett användbart hjälpmedel vid behandling av infektioner och influensatillstånd.Det används också i stödjande terapier för urinvägssjukdomar.
Fänkål är även känt inom barnteer, där det används för att lindra matsmältningsproblem och känslan av uppblåsthet.Även om anti-kolikteer rekommenderas från den första månaden av ett barns liv, rekommenderar Världshälsoorganisationen (WHO) att man väntar till sex månader, när barnets kost har utökats.
Fördel för leverhälsa.
Rik på anetol och antioxidanter, fänkålsolja uppvisar kraftfulla renande egenskaper som gynnar leverns hälsa.Dessa ämnen stödjer leverns funktion och hjälper därigenom till bättre ämnesomsättning och avgiftning av kroppen.Regelbunden konsumtion av fänkål kan således bidra till att förebygga fettlever och dess inflammatoriska sjukdomar.
En studie publicerad i Global Journal Of Environmental Science And Technology visade att fänkålsolja hade skyddande effekter på levern hos försöksdjur.Dessa resultat tyder på att fänkål kan vara ett viktigt inslag i förebyggande och behandling av leversjukdomar.
Därför är fänkål inte bara gott, utan också ett extremt nyttigt kosttillskott som inte bör saknas i något kök.